Hlavní obsah

V Mladé Boleslavi otevřeli letecké muzeum, láká na vůbec první česká letadla

– Mladá Boleslav
Právo, Radek Plavecký

Symbolicky přesně v Den letectví a kosmonautiky bylo v neděli odpoledne v Mladé Boleslavi otevřeno letecké muzeum s mnoha historickými i moderními stroji a také pro návštěvníky hodně atraktivními simulátory. Muzeum nese jméno Metoděje Vlacha, technika a konstruktéra, který se na počátku 20. století proslavil jako první český letec létající v letadle své vlastní konstrukce.

V Mladé Boleslavi otevřeli největší české letecké muzeum Video: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Budova byla dokončena už vloni a získala od architektů a odborníků titul Stavba roku 2014. Nyní v ní je možné prohlédnout si celkem 25 letadel, z toho 21 funkčních originálů i replik historických strojů, mezi nimi i létající replika dřevěného letadla Metoděje Vlacha z roku 1912. Šlo o první české letadlo poháněné automobilovým motorem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Provozuschopné repliky nejstarších českých letadel.

V muzeu je kromě toho k vidění například německá stíhačka z první světové války, americké sportovní letadlo z 30. let nebo jedno z nejslavnějších českých sportovních cvičných letadel Trenér. Některá letadla jsou zapůjčená z Národního technického muzea či Vojenského historického ústavu, další jsou ze soukromých sbírek a Nadace Metoděje Vlacha, za jejímž vznikem stojí jeden ze zdejších leteckých nadšenců a příznivců aviatiky Vladimír Handlík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nejstarší exponáty v muzeu Metoděje Vlacha.

„Otevření muzea završilo třináctileté snažení o připomenutí významné osobnosti, stavitele prvního českého letadla Metoděje Vlacha,“ uvedl Handlík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Slavnostního otevření leteckého muzea se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka.

V centru Mladé Boleslavi, v místech, kde poprvé Vlach vzlétl, už stojí jeho památník. Teď přibylo muzeum. To kromě prohlížení letadel nabídne i několik simulátorů, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet létání, seskok padákem nebo výcvik kosmonautů. V expozici nechybí ani letecké historické kombinézy, uniformy nebo letecké přístroje.

Slavnostního otevření leteckého muzea se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka. „Česká republika má velkou průmyslovou a technickou tradici. Přál bych si, abychom měli i průmyslovou budoucnost. Toto nové muzeum by mohlo hlavně malé návštěvníky přitáhnout k technice,“ řekl Sobotka.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Letadla jsou zapůjčená z Národního technického muzea či Vojenského historického ústavu, další jsou ze soukromých sbírek.

Po slavnostním zatočení vrtulí, které se konalo místo tradičního střihání pásky, technici některé exponáty vytlačili před budovu muzea, aby letci předvedli, že skutečně létají. Nad hlavami diváků kromě historických strojů přelétly i stíhačky Gripen ze základny v Čáslavi a na zdejším letišti přistál parašutista s obří českou vlajkou.

Investorem stavby je Středočeský kraj. Náklady se vyšplhaly na částku kolem 150 miliónů.

Projekt vznikl už za hejtmanství Davida Ratha (tehdy ČSSD), ale po jeho zatčení kvůli korupční aféře vyšlo najevo, že Rath a jeho podřízení údajně stavbu zadali, ačkoli věděli, že na ni nezískají evropské dotace, jak původně předpokládali, a v krajském rozpočtu na to nebyly peníze. Hledat finance na již probíhající realizaci pak museli Rathovi nástupci.

Muzeum by mělo být prozatím otevřené denně. V zimních měsících bude provoz zřejmě omezen jen na víkendy, případně se otevře pro předem ohlášené skupiny. Provoz hradí kraj, který letecké muzeum přičlenil k regionálnímu Muzeu Mladoboleslavska.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jeden z exponátů nově otevřeného leteckého muzea

Reklama

Výběr článků

Načítám