Hlavní obsah

Zimola se vrátil do vedení ČSSD, Škromach neprošel

Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu zvolil dalších deset členů předsednitva. Dostali se do něj mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch, ministr školství Marcel Chládek, bývalá senátorka Alena Gajdůšková a jihočeský hejtman Jiří Zimola. Neprošel senátor Zdeněk Škromach.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Předsednictvo sociální demokracie tvoří spolu se stranickým předsedou a místopředsedy také šéfové parlamentních klubů ČSSD a zástupci krajských organizací. Mezi dalšími deseti členy volenými výborem, což je nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, musejí být podle stanov tři ženy.

„Já jsem celkem spokojený. Nic jiného se očekávat nedalo. Dohoda krajů na deseti kandidátech byla jasná dopředu. I tak jsem získal dost hlasů, asi 52. Kvórum bylo kolem šedesáti. Nechybělo mnoho, abych byl zvolen,” řekl deníku Právo Škromach, jenž před časem vyhlásil ambici kandidovat na prezidenta v případě, že se o funkci nebude opět ucházet Miloš Zeman. Váží si prý toho, že za ním stojí jeho okres i kraj.

Zimola a Škromach odstoupili po lánském puči

Zimola a Škromach patřili k takzvaným lánským pučistům, kteří se po sněmovních volbách v říjnu 2013 pokusili odstavit předsedu ČSSD a pozdějšího premiéra Bohuslava Sobotku. Tehdy z vysokých stranických funkcí odstoupili - Zimola z předsednictva a Škromach rezignoval na funkci místopředsedy sociální demokracie.

Gajdůšková už nekandidovala na místopředsedkyni ČSSD na březnovém sjezdu, když loni na podzim neuspěla v senátních volbách na Zlínsku proti Františku Čubovi (SPO). Sjezd v březnu zvolil stranické vedení ve složení, jaké si přál Sobotka.

Do užšího vedení míří i Foldyna

V užším vedení nejsilnější vládní strany nově zasedne také poslanec Jaroslav Foldyna, který na sjezdu neuspěl ve volbě místopředsedů sociální demokracie, a pražská radní Irena Ropková.

Předsednictvo sociální demokracie tvoří spolu se stranickým předsedou a místopředsedy také šéfové parlamentních klubů ČSSD a zástupci krajských organizací. Mezi dalšími deseti členy volenými výborem, což je nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, musejí být podle stanov tři ženy. Gajdůškovou a Ropkovou doplnila karlovarská politička Hana Hozmanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám