Hlavní obsah

Zeman se vojenské přehlídky po boku Kim Čong-una v Moskvě nezúčastní

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, ada, ivi

Prezident Miloš Zeman se nakonec v Moskvě nezúčastní kritizované vojenské přehlídky, ale pouze pietního aktu. Místo vojenské přehlídky se sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman se v Moskvě nezúčastní vojenské přehlídkyVideo: Novinky

 
Článek

Zeman odletí do Moskvy v pátek 8. května vpodvečer a v sobotu se v Moskvě zúčastní pietního aktu, kdy podle Ovčáčka uctí sovětské vojáky padlé v druhé světové válce.

„Čas určený na vojenskou přehlídku využije prezident k bilaterálnímu jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem,“ informoval Ovčáček o změně v původním plánu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fico cestu dosud nepotvrdil

Slovenský premiér dosud oficiálně svou cestu na květnové oslavy do Moskvy nepotvrdil.

„Stále platí, že předseda vlády SR Robert Fico si vhodnou formou připomene 70. výročí ukončení druhé světové války a uctí její oběti. Jeho program na 9. května 2015 bude včas zveřejněný,” uvádí stanovisko, které slovenský Úřad vlády zaslal Novinkám.

Pokud by Fico do Moskvy vyrazil a vojenské přehlídky se nezúčastnil, mohli by společně se Zemanem položit věnec k Hrobu neznámého vojína u Kremlu. Stejně bude postupovat také německá kancléřka Angela Merkelová.

„Ještě není nic rozhodnuto. Byla to pouze jedna z úvah,“ cituje Deník N nejmenovaný zdroj blízký slovenskému úřadu vlády. „Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo,“ dodal zdroj slovenského listu k úvahám o Ficově cestě do Moskvy.

Zemanův mluvčí nicméně ČTK řekl, že se Fico se Zemanem na dvoustranné schůzce v době vojenské přehlídky v ruské metropoli domluvili ve čtvrtek během telefonického rozhovoru.

Slovenský prezident Andrej Kiska už dřív oznámil, že do Ruska na květnové oslavy nepojede.

Zeman napřed v rámci oslav 70. výročí konce druhé světové války pojede 7. května do Polska a zamíří na Westerplatte, kde 1. září začala německá invaze a potažmo druhá světová válka. Den na to se prezident v Praze zúčastní tradičních oslav na Vítkově, po kterých jmenuje na Pražském hradě nové generály. Teprve pak odjede do Moskvy.

Sobotka rozhodnutí vítá

Zeman se měl podle původního záměru vojenské přehlídky zúčastnit, za což byl silně kritizován politiky i veřejností. Nakonec se ale rozhodl této události, na které má být přítomen například korejský vůdce Kim Čong-un, nezúčastnit.

Podle Ovčáčka na toto jeho rozhodnutí neměla silná kritika vliv. „Toto rozhodnutí nemá žádnou souvztažnost ke kritice, která v posledních dnech zaznívala,“ řekl v pátek Ovčáček.

„Stanovisko pana prezidenta vítám, je to rozumný krok. Myslím, že postoj prezidenta Zemana nyní umožňuje i koaličním partnerům, aby příští středu na vládě jeho cestu do Moskvy na oslavu 70. výročí konce války podpořili,“ komentoval pro Právo Zemanovo rozhodnutí premiér Bohuslav Sobotka.

Ten dlouhodobě se Zemanovou cestou do Moskvy souhlasil a trval na tom, aby ji schválila i celá vláda.

Proti se však stavěli lidovci, kteří deklarovali, že na vládě budou proti, a část hnutí ANO. Právě kvůli těmto neshodám nebyl kabinet schopen na svém středečním nočním zasedání přijmout k cestě Zemana do Moskvy stanovisko.

„Jsem rád, že se prezident Miloš Zeman rozhodl neúčastnit se vojenské přehlídky v Moskvě. Je to správné a moudré rozhodnutí. Je v pořádku, že prezident v Rusku uctí památku padlých vojáků, ale vyhne se demonstraci ruské vojenské moci v době, kdy tyto zbraně rozvracejí Ukrajinu," řekl Právu v pátek šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Naopak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje Zemanův krok za projev snahy o kompromis s vládou. „Tento krok prezidentské kanceláře chápu jako určitý projev snahy najít kompromis," citovala jej ČTK.

Ostře proti se stavěla také pravicová opozice. Poslankyně ODS Miroslava Němcová například vyzvala vládu, aby Zemanovi cestu neproplatila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám