Hlavní obsah

Pražská soudkyně přišla o talár, protahovala více než 300 případů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejtvrdší možný trest, odvolání z funkce, vynesl ve čtvrtek kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) nad soudkyní Obvodního soudu pro Prahu 5 Jarmilou Hoškovou. Ta musela před senátem podstoupit potupné pomyslné vysvlečení z taláru kvůli tomu, že měla na svědomí průtahy ve více jak třech stovkách případů. Před dvěma lety už byla přitom potrestána za průtahy v 258 věcech.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Soudkyně Jarmila Hošková tvrdila, že není tak špatnou soudkyní.

Článek

„Ohrozila důvěru ve spravedlivé rozhodování soudu. Kárný senát měl k dispozici 466 spisů, ve kterých vedení soudu tvrdilo průtahy. Ve 306 případech byla shledána vina. Kárné opatření odvolání z funkce má být uloženo pouze v případě, kdy kárný senát nevidí možnost zlepšení práce soudce v budoucnosti. Máme za to, že v tomto případě je to jediný možný způsob, jaké opatření uložit,“ konstatoval předseda senátu Radovan Havelec.

Hošková se před soudem bránila tvrzením, že špatně pracovala soudní kancelář, a stěžovala si i na to, že její provinění není až zas tak velké v poměru k jiným případům, které míří před kárný senát. Verdikt soudu proto nesla velmi těžce. „Myslím, že kdybych byla opravdu tak špatnou soudkyní, tak že by na to za těch dvacet let někdo přišel,“ prohlásila po jednání.

Soudkyni přitížilo, že už v roce 2013 stanula před kárným senátem, který ji potrestal za průtahy v 258 věcech. „Předchozí potrestání u ní nevedlo k nápravě. Za její problémy mohla špatná organizace práce v jejím senátu, nepracovala průběžně se spisy a ani se jim dostatečně nevěnovala. Máme za to, že jí nic nebránilo v tom, aby věci rozhodovala v přiměřených lhůtách,“ zakončil Havelec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám