Hlavní obsah

Zemanovu cestu do Moskvy nezablokujeme, potvrdil Sobotka

– Praha

Sociální demokracie nebude ve vládě blokovat cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Po středečním odpoledním jednání na Hradě to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka na Pražském hradě

Článek

"Sociálnědemokratičtí ministři nechtějí blokovat cestu prezidenta do Moskvy. Jsme přesvědčeni, že tuto cestu je potřeba vnímat v kontextu 70. výročí osvobození Československa," řekl premiér. Připomněl, že při osvobozování Československa zemřelo přes 100 tisíc sovětských vojáků, a je podle něj namístě uctít jejich památku.

"Cesta prezidenta republiky do Moskvy ale naznamená, že by Česká republika změnila jakýmkoli způsobem svůj kritický postoj vůči tomu, jak se Rusko chová vůči Ukrajině nebo že bychom jakýmkoli způsobem zpochybnili jednotný postoj všech zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance k ukrajinské krizi," zdůraznil premiér.

Sobotka i Zeman se prý krátce bavili také o slovní roztržce prezidenta se Schapirem, za niž hlavu státu premiér kritizoval. "Ta odlišná stanoviska v této věci jsme si podrželi," poznamenal k tomu Sobotka.

Schapiro se minulý týden pozastavil nad Zemanovou cestou do Moskvy, kde bude jedním z mála západních vrcholných představitelů. Zeman na to reagoval slovy, že žádný velvyslanec nemá právo mluvit do jeho zahraničních cest, a Schapiro má proto dveře na Hrad zavřené. Sobotka i další politici označili prezidentovo vyjádření za neadekvátní.

Reklama

Výběr článků

Načítám