Hlavní obsah

Vysmívané eurocigarety plní účel a hasičům šetří práci

Právo, Jiří Mach

Vysmívané eurocigarety, které po minutě v popelníku zhasínají, byly odsuzovány jako jeden z eurobyrokratických nesmyslů. Avšak za tři roky po jejich povinném zavedení se ukazuje, že splnily svůj účel a podle všeho právě díky nim se snížil počet požárů způsobených v souvislosti s kouřením.

Článek

Evropská norma vstoupila v platnost v listopadu roku 2011 a hned v následujícím roce je zřejmý úbytek požárů zapálených cigaretami. Zatímco v roce 2011 vyjížděli hasiči k 677 událostem, o rok později už takových případů bylo 594.

V roce 2013 kvůli nedopalkům hořelo 503krát, což je dosavadní rekord. O rok později došlo k navýšení na 540 událostí, což je ale pořád méně než v dřívějších letech.

Samozhášecí cigarety si pochvalují hasiči, kteří každoročně evidují ohromné škody na spálených lesích, obydlích, dopravních prostředcích v hodnotě desítek miliónů korun – vše jen kvůli nedbale odhozeným nedopalkům. A nejde jen o peníze.

Méně požárů i obětí

Třeba v roce 2006, kdy cigarety způsobily 869 požárů, při nich přišlo  o život 23 osob a 78 bylo zraněno. Předloni, kdy bylo požárů z nedopalků nejméně, zahynulo osm lidí a raněných bylo 56.

Ze statistiky ale také plyne, že jen omezení počtu požárů nesnižuje automaticky škody na majetku či na životech. Záleží na konkrétních případech. I požár Národního divadla by se totiž počítal jako jedna událost.

Například loni způsobilo 540 požárů škody za 51,3 miliónu, v roce 2008, kdy kuřáci způsobili 800 požárů, bylo škod za 39,6 miliónu. Lidských obětí bylo zhruba stejně, tedy 16 a 18.

Evropská komise přišla se závaznou normou pro všechny členské státy, aby omezila nehody způsobené nedbalostí při kouření.

Do minuty cigareta zhasne

Samozhášecí cigarety jsou vybaveny technologií, která spoléhá na méně hořlavý papírek, napříč dělený lamelami. Pokud kuřák z cigarety nepotahuje, do minuty sama zhasne.

Jakmile se informace o zavedení nové technologie dostala na veřejnost, spustila se smršť kritiky na hlavu „eurobyrokratů“, kteří vymysleli další nesmysl srovnatelný s nařízením o povolené zakřivenosti banánů, což je jeden z nejpopulárnějších mýtů o EU.

Nespokojení mohli být výrobci cigaret. „Jsou to nové technologie, na které jsou samozřejmě nutné výdaje. Náklady na tabákové výrobky vzrostly,“ řekl Právu Kamil Provazník, jednatel společnosti Imperial Tobacco. Spekulovalo se také o tom, jestli nový papírek nepřitíží kuřákům na zdraví.

A vyjadřovala se i solidarita s kuřáky, kteří si nebudou moci při kouření ani oddechnout, aby jim cigareta nezhasla. Jisté je, že papírek neovlivnil chuť cigaret a sám o sobě neomezil ani kuřáckou vášeň. Jen požárů je méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám