Hlavní obsah

Foldyna zakládá v ČSSD platformu, chce bránit posunu strany doprava

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křeslo ve vedení soc. dem. na nedávném sjezdu nezískal, o možnost formovat názory strany však přijít děčínský poslanec Jaroslav Foldyna nechce. Uvnitř ČSSD zakládá levicovou platformu, která má podle něj za cíl zabránit postupnému posouvání partaje směrem k politickému středu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

Poprvé Foldyna informoval o svém záměru krátce po volbách na sjezdu. „Už začínají probíhat první schůzky, spolupracuji s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou nebo s Janem Kavanem,“ řekl Právu Foldyna.

Sobotka: Rád přijdu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodně však nezakládáme žádnou frakci. Chceme jen diskusní levicovou platformu, na které bude možné diskutovat o problémech a formovat názory,“ dodal.

Otevřené dveře bude mít platforma nejen pro vedení ČSSD, premiéra Bohuslava Sobotku, ale i pro veřejné organizace. Spolupracovat chce například se spolkem Idealisté.cz.

Chtěli bychom se inspirovat řeckou Syrizou
ekonomka Ilona Švihlíková

„Rád na debatu do takového diskusního klubu dorazím. Jaroslav Foldyna mě o svém záměru informoval, podobné platformy fungovaly v ČSSD i v minulosti  – je to užitečná věc pro tříbení názorů a tvorbu programu,“ řekl Právu Sobotka.

Kdo všechno se bude v platformě angažovat, zatím není jasné. Švihlíková, která je společně s Kavanem mluvčí platformy Společenství práce a solidarity, by měla mít na starost oblast ekonomiky.

„Ještě jsme s panem poslancem neměli úplně čas se sejít a prodebatovat to. Počítám však s tím, že se na tom budu podílet. Pan poslanec výstižně řekl, že bychom se chtěli inspirovat řeckou Syrizou,“ řekla Právu.

Levicová Syriza vyrostla na kritice drastických škrtů a nyní v Řecku vládne.

Je to pokus člověka, který svým konceptem velmi výrazně neuspěl ani na sjezdu
zdroj Práva o Foldynovi

Návrat ke kořenům

Hlavním posláním platformy je podle Švihlíkové navrátit stranu k levicovým kořenům. „Chceme se podívat, jak sociálnědemokratické strany ve světě reagují na problémy, na dluhovou krizi, vliv nadnárodních institucí. Dlouhodobě těmto stranám ubývají voliči. Bezesporu bychom proto chtěli oživit levicovou politiku,“ uvedla pro Právo.

Inspirovat by se prý platforma mohla soc. dem. politikou 70. let. Hlavní teze projektu nyní Foldyna vypracovává, představí je prý po Velikonocích. „Měli bychom reflektovat, že se strana posunula ke středu až doprava. To není situace, kterou bychom vítali nebo podporovali,“ podotkla Švihlíková.

Ačkoli Foldyna říká, že založení platformy není reakcí na nové složení vedení ČSSD, jeho partajní kolegové tvrdí opak. Jeho projektu nedávají někteří poslanci příliš nadějí na úspěch. „Je to pokus člověka, který svým konceptem velmi výrazně neuspěl ani na sjezdu,“ řekl Právu Foldynův kolega, který si nepřál být jmenován.

Uvnitř ČSSD už dnes funguje řada organizací, hnutí a platforem – Soc. dem. ženy, Oranžový klub, Mladí sociální demokraté, Zvonečník (ekoplatforma), Klub seniorů ČSSD, Křesťansko-sociální platforma ČSSD. S ČSSD spolupracuje i spolek Idealisté.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám