Hlavní obsah

Čekal bych, že Zeman spíš ocení moji upřímnost, reagoval americký velvyslanec

Americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro lituje toho, že se jeho kritika prezidentovy květnové cesty do Moskvy Miloše Zemana dotkla. Dodal ale, že od muže, který tvrdí, že má rád přímočaré jednání, by čekal spíše ocenění takové upřímnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro

Článek

Schapiro nedávno upozornil na to, že Zeman se jako jeden z mála evropských státníků chystá do Moskvy na vojenskou přehlídku při příležitosti konce druhé světové války.

Zeman na to Parlamentním listům řekl, že Schapiro má kvůli svým slovům dveře na Pražský hrad zavřené. "Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," řekl serveru Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schapiro v reakci uvedl, že na svém vyjádření trvá, ale zopakoval, že rozhodně není na něm, aby české hlavě státu říkal kam má, či nemá jezdit.

Není to šťastné

"Rozumím tomu, že chce vzdát hold obětem druhé světové války. Nicméně si myslím, že by bylo nešťastné, kdyby se prezident Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují sousední zemi," upozornil Schapiro.

"Je mi líto, že prezidenta Zemana se mé vyjádření dotklo. Očekával bych, že jakožto někdo, kdo tvrdí, že si váží přímočarého jednání, prezident ocení mou upřímnost," uvedl americký diplomat.

"Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy," uzavřel velvyslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám