Hlavní obsah

Nejstarší Češka slaví 110. narozeniny, místo džusu si dá raději pivo

– Plzeň

Nejstarší obyvatelka Česka, Plzeňačka Marie Behenská, slaví 2. dubna své již 110. narozeniny. Když přišla na svět v jihočeské Blatné, vládl císař František Josef, zuřila rusko-japonská válka a Francie ještě oplakávala zesnulého Julesa Verna.

Foto: Foto archiv

Marie Behenská při oslavě 109. narozenin, s gratulací přišel starosta plzeňského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner.

Článek

Paní Behenská vyrostla v právnické rodině, dnes bydlí v plzeňské čtvrti Slovany a svůj život zasvětila hlavně rodině. Narozeniny oslaví v rodinném kruhu, o pár dní později se k ní chystá delegace z radnice v Plzni na Slovanech.

„Je veselá, milovaná svou rodinou, má kamaráda papouška Pepíčka a dá se s ní povídat o všem možném včetně současné situace,“ řekl Právu slovanský starosta Lumír Aschenbrenner (ODS), který starou dámu pravidelně navštěvuje od jejích stých narozenin.

Místo džusu raději pivo a becherovku

„Prvně jsme jí přinesli kompoty, džusy a podobné věci, ale víceméně mi slušně naznačila, že by si raději dala becherovku a pivo,“ podotkl starosta. Obvod nyní dary raději konzultuje s rodinou, naposledy oslavenkyně dostala teplou deku.

A jaký je její recept na dlouhověkost? Nepočítat roky, nerozčilovat se a být v pohodě.

Z osob narozených na území dnešní České republiky žila podle dostupných informací nejdéle Marie Míková, narozená v Chýnově na Táborsku, zemřela roku 1994 ve 112 letech ve Vídni.

K loňskému červnu evidovala Česká správa sociálního zabezpečení 920 stoletých a starších občanů, z toho 774 žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám