Hlavní obsah

ANO ztrácí podporu, volby by přesto vyhrálo

• Aktualizováno
Novinky, jas

Podle volebního modelu ppm factum by se vítězem voleb stalo hnutí ANO se ziskem 21,3 procenta hlasů, což je však o téměř pět procentních bodů méně než minulý měsíc. Druhá ČSSD by dostala 19,5 procenta a komunisté 16,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v březnu

Článek

Z dalších stran by se do Sněmovny dostala rovněž TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými, která by měla 9,4 procenta. Lidovci by obdrželi 7,6 procenta a ODS 6,7 procenta.

Na hraně vstupu do dolní parlamentní komory by skončil Úsvit, kterému by dalo hlas 4,9 procenta voličů. Strana zelených by dostala čtyři procenta hlasů a Piráti 3,8 procenta.

„Celkem by dle současného volebního modelu na konci března 'propadlo' 18,9 procenta hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí. Opakovaně se tak potvrzuje, že nemalá část občanů hledá alternativu ke stranám zastoupeným ve Sněmovně, z tohoto hledání však stále nevzešla výrazná podpora určitému subjektu, která by zajišťovala překročení pětiprocentního prahu,” konstatovala agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v březnu

Při přepočtu na mandáty by ANO získalo 58 křesel, ČSSD 52 a KSČM 43. TOP 09 by měla 21 poslanců, lidovci 15, ODS 11. Strany současné koalice by tak měly pohodlnou ústavní většinu 125 mandátů.

Voleb by se zúčastnilo 49 procent oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám