Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným sněžením

• Aktualizováno
Novinky, jas

Zimní rozmary počasí nekončí a od středečního poledne až do čtvrtka očekávají meteorologové vydatné sněžení, které v kombinaci s větrem může na silnicích vytvářet sněhové jazyky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto ve středu doplnil svou výstrahu.

Foto: David Taneček, ČTK

Silný vítr v noci strhl na mnoha místech elektrické vedení. Energetici přes den odstraňovali poruchy vedení vysokého napětí také u obce Borovice na Královéhradecku.

Článek

„V jihozápadní polovině republiky se v noci a ve čtvrtek dopoledne na frontální vlně vyskytne vydatné sněžení, při kterém se bude vytvářet sněhová pokrývka místy kolem 10 centimetrů, na horách kolem 20 centimetrů,” očekávají meteorologové, podle nichž budou až do čtvrtečního večera pokračovat sněhové přeháňky.

„Ty budou provázené intenzivním sněžením, s krátkodobým snížením dohlednosti a přechodnou tvorbou sněhové pokrývky i v nižších polohách,” upozornili.

V horských oblastech proto hrozí tvorba sněhových jazyků, přičemž na jihozápadě republiky půjde i o polohy od 500 metrů. Varování před silným sněžením platí pro české kraje vyjma Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického. Výstraha se vztahuje rovněž na Vysočinu.

Ve středu bude ještě foukat silný vítr, jehož nárazy budou na horách dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Večer by však měl slábnout. „Pouze na jihozápadě Čech se i během čtvrtka mohou přechodně vyskytnout nárazy až 90 kilometrů za hodinu,” doplnil ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám