Hlavní obsah

Ať se premiér omluví Svobodovi za zmatky kolem jeho vydání, žádal Kalousek

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka by se měl veřejně omluvit poslanci ODS Bohuslavu Svobodovi, o jehož vydání k trestnímu stíhání napřed policie žádala Sněmovnu a následně žádost stáhla. Usnesení v tomto znění v úterý navrhl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého byl Svoboda jednáním policie pošpiněn. Sněmovna nakonec toto usnesení nepřijala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) během zasedání Sněmovny

Článek

Policie požádala Sněmovnu o souhlas s vydáním Svobody k trestnímu stíhání počátkem roku. Sněmovní mandátový a imunitní výbor nedoporučil poslance vydat a jen krátce nato přišla policie s požadavkem na stažení původní žádosti. Prověřování dané věci údajně nebylo provedeno komplexně.

Svoboda měl být vydán kvůli auditu na deset vybraných smluv v pražském dopravním podniku, který zpracoval bývalý detektiv a nynější senátor Václav Láska. Exprimátor ho totiž najal bez vědomí Rady hlavního města, čímž měl údajně způsobit městu škodu ve výši miliónu korun.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) navrhla v úterý Sněmovně přijmout usnesení, na kterém se předtím shodl výbor. Žádá v něm ministry vnitra a spravedlnosti, aby vysvětlili postup orgánů činných v trestním řízení.

Ať se Sobotka omluví, navrhl Kalousek

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že je zapotřebí kromě toho také vyvodit odpovědnost za takovéto jednání, které podle něj pošpinilo poslance Svobodu. Kalousek upozornil, že jen žádost o vydání představuje pro daného poslance mimořádné poškození a často i konec kariéry.

„Všichni byli dopředu zničeni, dopředu popraveni,“ prohlásil na adresu některých poslanců, o jejichž vydání v minulosti policie žádala.

První místopředseda TOP 09 odmítl argument ministra vnitra Milana Chovance, který řekl, že mu policejní prezident vysvětlil, že ke stažení žádosti o vydání Svobody došlo na přímý pokyn státního zástupce. Podle Kalouska je policie, stejně jako státní zastupitelství, součástí exekutivy, tedy vlády. Kalousek proto navrhl usnesení, kterým Sněmovna žádá předsedu vlády o veřejnou omluvu Svobodovi „za bezpráví a příkoří, které mu způsobily orgány činné v trestním řízení“.

Poslanci ale jeho návrh odmítli, souhlasili pouze s usnesením mandátového a imunitního výboru, aby ministři vnitra a spravedlnosti vysvětlili postup policie.

Velký potlesk poslanců sklidil sám poslanec Bohuslav Svoboda, který řekl, že policie svým jednáním zesměšnila institut vydání poslance. „Je to pohrdání Poslaneckou sněmovnou, je to znevažování veškeré funkce Sněmovny,“ řekl a zkritizoval situaci, kdy se primátor bojí přijímat rozhodnutí, aby za to nebyl pohnán před soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám