Hlavní obsah

Americká technika přilákala do kasáren až dvacet tisíc lidí

– Praha • Aktualizováno

Patnáct až dvacet tisíc lidí si v úterý v pražských ruzyňských kasárnách nenechaly ujít možnost prohlédnout si vojenskou techniku americké armády. Uvedl to, mluvčí generálního štábu Jan Šulc. S vojáky, kteří se vracejí ze cvičení v Pobaltí do Německa, se setkal také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro.

Prohlídka americké vojenské techniky v pražských kasárnáchVideo: Novinky

 
Článek

Brány kasáren se pro veřejnost otevřely v 10:00. Dovnitř se nahrnula spousta zájemců všech generací, příznivci vojenské techniky, rodiny s dětmi, muži i ženy.

Především děti lezly do transportérů, vojáci je vysazovali i na korby aut. Návštěvníci americkým vojákům nosili pivo v plechovkách, koláče, tatranky i pardubický perník. Odpoledne by Američané měli dostat celý kamión českého piva od Česko-německé hospodářské komory.

„Ten zájem je opravdu extrémní. Lidé se stále do kasáren snaží dostat," řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Armáda se proto podle něj rozhodla kasárna v plánovaných 18:00 nezavírat.

Kasárny budou kvůli velkému zájmu otevřené o hodinu déle, tedy až do sedmé večer.

Je to satisfakce, ocenil Stropnický zájem veřejnosti

Premiér přihlížel výměně kola na transportéru a v doprovodu Stropnického a náčelníka generálního štábu Petra Pavla se setkal s americkými vojáky. Sobotka umožnění přesunu konvoje přes Česko považuje za vyjádření spojenecké solidarity a součást odpovědnosti, která vyplývá z českého členství v NATO. Česká bezpečnost je podle něj mimořádně silná právě díky zárukám spojenců včetně Američanů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Techniku si dopoledne přišly prohlídnout stovky lidí.

"Jsem rád, že to chápe a podporuje i velká většina našich občanů. V době, kdy bezpečnostní rovnováhu v Evropě a jejím okolí narušují aktivity Islámského státu na jedné straně a nevypočitatelné chování Putinovy vlády v Rusku na straně druhé, dramaticky roste význam spolehlivě zajištěné národní bezpečnosti. Pokud by našemu státu hrozilo bezprostřední nebezpečí, nesmíme zůstat a nezůstaneme sami, jako v roce 1938," řekl Sobotka.

Ministr obrany považuje setkání s americkými vojáky za satisfakci. "Masivní propaganda na sociálních sítích i jinde vyprodukovala něco opačného, než chtěla. Spoustu lidí to naštvalo a aktivizovalo, naprosto spontánně v tomto příšerném počasí sem jedou lán světa, aby si tu udělali pár fotek a popovídali si s vojáky. Mám z toho dobrý pocit," řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci ukázaly dětem techniku.

Sobotka si myslí, že i pro samotné vojáky je tento přesun výjimečný. "Oni jsou zvyklí se s technikou přesouvat vlakem nebo na kamiónech, toto je mimořádná příležitost, projet několik zemí a dostat se do kontaktu s lidmi v zemích, kde jinak znají jenom výcvikové prostory," řekl.

V podvečer bude v kasárnách koncert

Vedle ukázky techniky, která bude zpřístupněna do 18:00, je plánován i doprovodný program. Skupina lidí, kteří se zabývají rekonstrukcí bitev a vojenských manévrů, přivezla před kasárny desítku koní s jezdci v historických kostýmech. Přímo u ruzyňských kasáren se odpoledne uskuteční i jeden ze dvou koncertů pro konvoj, druhý bude večer v klubu La Fabrika.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé čekající na vpuštění do areálu kasáren v Praze-Ruzyni.

V rámci takzvané Dragounské jízdy se přes české území přesouvá více než 500 amerických vojáků se 115 armádními vozidly. Přestávku v Praze využívají Američané mimo jiné k opravě některých porouchaných vozidel. Ruzyňské kasárny konvoj opustí ve středu ráno a vydá se do Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

V Harrachově čekali na konvoj několik hodin

Nevlídné počasí provázelo bezmála sedmihodinové čekání na konvoj amerických vojáků na hraničním přechodu v Harrachově. Část konvoje mířící do ČR přes Krkonoše...

Výběr článků

Načítám