Hlavní obsah

Sněžení od rána komplikuje dopravu, zastavilo provoz na D8

• Aktualizováno

Dopravu v České republice komplikuje poslední březnový den silné sněžení. Je doprovázeno větrem a na některých místech bylo tak silné, že se vozovky rychle pokryly vrstvou sněhu. Dálnice D8 byla od 76. kilometru směrem do Německa neprůjezdná kvůli sněhovým jazykům. Zatím se podařilo uvolnit jeden pruh. Na Vysočině byly kvůli sněhu problémy na D1.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněžení na ČeskolipskuVideo: Jaroslav Švehla, Právo, Novinky

 
Článek

Silničářům se podařilo po několika hodinách uvolnit jeden pruh u hranic s Německem. Naopak uzavřen je sjezd z dálnice na 48. kilometru ve směru z Prahy na Ústí nad Labem a policie odklání dopravu na Lovosice, řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Kolona na D1

Sněžit začalo v úterý ráno rovněž na Vysočině. Silnice jsou kluzké a kamióny mají na některých místech problémy.

Foto: Dopravniinfo.cz

Situace na dálnici D1 na Vysočině u Velkého Meziříčí.

Dálnice D1 je s opatrností sjízdná. Situaci na 150. kilometru ve směru na Brno ráno komplikovalo několik dopravních nehod, za nimiž se vytvořila desetikilometrová kolona. Dálnice je v místě již opět průjezdná.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od 2:00 do 10:00 hodinVideo: ČHMU

V Ústeckém a Karlovarském kraji se stalo mnoho dopravních nehod. Špatná je situace především na hlavním tahu z Karlových Varů přes Chomutov a Teplice.

Na silnici z Teplic na Libouchec nemůže kamión kvůli kluzké vozovce vyjet do kopce a blokuje jízdní pruh. Kamióny mají potíže též na silnici I/8 u Velemína na Litoměřicku, která je jednou z objízdných tras nedokončeného úseku dálnice D8 přes České středohoří.

Kolony nákladních vozů se tvoří i na silnici I/7 od Chomutova na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána.

Foto: Dopravniinfo.cz

Stojící kamióny na dálnici D8.

„Kamióny měly problém vyjet stoupání. Naše sypače projely, komunikace jsou s opatrností sjízdné," uvedla náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská.

Problémy jsou i na Liberecku

Silné sněžení komplikuje dopravu i v Libereckém kraji. „Problémy máme prakticky po celém kraji. Kamióny stojí v každém větším stoupání,“ řekl Právu Pavel Pospíšil, hlavní dispečer společnosti Silnice LK, která údržbu komunikací v kraji zajišťuje.

Podle jeho informací například na Jablonecku od šesté do deváté hodiny ráno napadlo 15 centimetrů sněhu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Situace si vyžádala uzavření hraničního přechodu Harrachov pro kamiónovou dopravu. Frekventovaná silnice zůstane uzavřená minimálně do úterního poledne.

Kamióny ale stojí i v kopci Šébr na hlavním tahu do Německa nebo ve stoupání z Nového Boru do obce Prácheň, kudy vede hlavní trasa do Děčína.

Vyhnout by se měli řidiči silnici I/13 z Albrechtic na Frýdlant, další problémy jsou kvůli dopravní nehodě v ulici Hlavní ve Smržovce na I/14 a stojí také rychlostní komunikace R35 kolem Jeřmanic ve směru na Liberec.

„Bombardují nás dopravci, že někde nemohou projet autobusy. A to i v Liberci a v Jablonci,“ řekl Pospíšil s tím, že technika nestačí přívaly sněhu odklízet.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Silný vítr se sněžením se vyskytuje rovněž v Královéhradeckém kraji. Rozbředlý sníh leží na silnicích nižších tříd na Jičínsku, sníh napadl i v Orlických horách.

„Řidiči by měli být při jízdě opatrní, zejména na horách, kde fouká silný nárazový vítr,” citovala ČTK dispečera trutnovské správy silnic.

Foto: Martina Průšová

Ranní sníh v Praze 9

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám