Hlavní obsah

Okamura navrhuje, aby rodiny s více dětmi byly v důchodu zvýhodněny

Právo, Stáňa Seďová

I když novela zákona o registrovaném partnerství umožňující osvojení dítěte partnera leží ladem v Poslanecké sněmovně už půl roku, stejnopohlavní rodiny v Česku žijí. Při sčítání lidu se jich přihlásilo devět set. Poslanec Tomio Okamura tvrdí, že nelze vytvářet dojem, že homosexuálové tvoří rodinu. Chce, aby v důchodu byly zvýhodněny rodiny, které zplodí více dětí. Původní informaci, že chce, aby lidé, kteří nezplodí děti, důchod nedostávali, odmítl. O nic takového neusiluje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Zatímco se své rodiny zbavujeme, snaží se nám tu mainstreamová média a část politiků a aktivistů vytvořit dojem, že skutečnou rodinou může být lesbická partnerka matky, homosexuální přítel otce, nebo dokonce dva cizí homosexuálové. To je sebevražedný trend,“ napsal Okamura.

„Ohledně postavení tradiční rodiny nelze dělat ústupky – i homosexuální páry budou chtít důchod, ale děti, které na jejich důchody budou do průběžného důchodového systému vydělávat, bohužel vzájemně nezplodí,“ uvedl poslanec.

Na to reagovala organizace PROUD, zlepšující životní podmínky sexuálních menšin. „Stejnopohlavní rodiny v Česku existují a vychovávají své potomky. K dnešnímu dni je jich více než 900 a řádně odvádějí veškeré daně a poplatky, které od nich stát požaduje,“ reagoval v otevřeném dopise jednatel organizace Zdeněk Sloboda.

„Je třeba si uvědomit, že toto vyjádření není namířeno pouze proti gayům a lesbám, kteří se rozhodnou děti nemít, ale v konečném důsledku je útokem také na další skupiny společnosti, zejména na neplodné páry a páry úmyslně bezdětné,“ dodal.

Stát už začal pomáhat

Logiku Okamurova výroku vyvrací i právnička Kateřina, která je od roku 2009 registrována ve svazku s partnerkou a společně vychovávají dvě děti.

„Máme čtyřletou dceru a pětiletého syna. Oba vědí, která maminka je nosila v bříšku. Vědí i, že mají tatínka, jen se s ním nestýkáme. Ale v budoucnu, pokud budou chtít, jim setkání rády zprostředkujeme,“ uvedla Kateřina.

„Chodí do školky, a když se jich zeptáte, co je rodina, odpovědí, že maminka, tatínek a děti. To mají zažité jako normu. A přitom nikdy nepřišli s tím, že by jednu z nás vyměnili za tatínka. Syn dokonce, když ho jdeme vyzvednout do školky obě, tak hrdě hlásí, že pro něj dnes přišly obě maminky,“ svěřila se Právu s denní realitou a vlivem společnosti na své děti Kateřina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám