Hlavní obsah

Američané si pochvalují přivítání v Česku, část konvoje se zpozdila

Aktualizováno

Američtí vojáci, kteří se přes Českou republiku přesouvají z Pobaltí na základny do Německa, si dosavadní průjezd Českem pochvalují. Ocenili přivítání, které se jim cestou dostalo, i zájem české veřejnosti. Odpůrců prý zaznamenali minimum, uvedli po příjezdu do kasáren v Ruzyni, kde se všechny tři části konvoje setkají a přenocují před další cestou.

Šarvátky příznivců a odpůrců konvoje před kasárnami v RuzyniVideo: Novinky

 
Článek

Velitel konvoje Tim Payment přivítání označil za překvapení. „Měli jsme neuvěřitelnou podporu všude, kde jsme zastavovali," uvedl. Zároveň ocenil i spolupráci s českou armádou.

K otázce, zda vnímal i přítomnost odpůrců konvoje, odvětil, že jich během cesty viděl pouze pár. „Je dobře, že je Česko svobodnou zemí a že lidé mají právo mluvit, stejně jako v Americe," podotkl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidé na pražské Ruzyni přivítali americký konvojVideo: Novinky

V Ruzyni se potkají všechny tři části konvoje. Ty, co přijížděly od Pardubic a Liberce už dorazily na místo. Odpoledne přijela i část konvoje z Vyškova, druhá jeho část má ale kvůli závadě zpoždění. Předpokládá se, že do Prahy dorazí kolem osmé hodiny večer.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Američtí vojáci zdraví příznivce, kteří je přišli podpořit při průjezdu ČR.

Voják Mike Weatherholt označil přivítání v Česku za fantastické. „Bylo úžasné a nemohlo být lepší," řekl novinářům. Ocenil i veteránská vozidla, se kterými je přijeli přivítat příznivci vojenské historie a americké armády. ”Jsou ve výborném stavu," poznamenal.

Po příjezdu do ruzyňských kasáren američtí vojáci svá vozidla dotankovali a zaparkovali na parkovišti. Večer budou mít volno. V kasárnách budou připraveny autobusy, které je v případě zájmu odvezou k metru, aby mohli navštívit hlavní město.

Na kbelském letišti přistál v pondělí odpoledne vrtulník Black Hawk, který dopravil do ČR náhradní díly pro techniku v konvoji. Nepojízdný je jeden z obrněných transportérů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Průjezd konvoje si nenechali ujít ani majitelé vojenské historické techniky.

Před kasárnami byli příznivci i odpůrci

Na plánovanou demonstraci proti průjezdu amerického konvoje před ruzyňská kasárna dorazily maximálně dvě desítky lidí. Hlouček protestujících pokřikoval na projíždějící kolonu amerických armádních vozidel, volal na ně „Ami, go home". Překřikoval se při tom se zastánci opačného postoje, kteří u kasáren Američany vítali.

Postupem času se situace o něco vyostřila. Odpůrci, kteří byli ve výrazné menšině, megafonem provolávali hesla „Nechceme NATO" a ”NATO hází bomby na děti". Příznivci konvoje směrem k nim přes cestu rovněž skandovali, tentokrát „Chceme NATO".

Policie ještě před konáním protestu odvedla muže, který měl americkou vlajku s hákovým křížem.

Foto: Ondřej Novák, ČTK

K areálu kasáren v pražské Ruzyni přišli protestovat odpůrci průjezdu americké kolony.

V úterý se Payment vydá do Plzně uctít památku padlých amerických vojáků, kteří v roce 1945 osvobozovali Československo. Na Ruzyni se také setká se zástupci klubů vojenské historie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám