Hlavní obsah

Správa Pražského hradu pochybila v tendru, podle ÚOHS byl netransparentní

Praha

Správa Pražského hradu chybovala při výběru firmy, která má sledovat stabilitu vybraných historických objektů v areálu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil hodnocení nabídek a výběr vítězné firmy. Jeho rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Správa Pražského hradu vybrala jako vítěze zakázky společnost GEOtest, a. s. Výběr napadlo konkurenční České vysoké učení technické v Praze. Podle antimonopolního úřadu zadavatel zakázky neposoudil nabídkové ceny firem s ohledem na to, zda nejsou mimořádně nízké. Takový postup je podle úřadu netransparentní. O vítězi zakázky ale rozhodovala pouze cena.

Hodnoticí komise sice vyzvala GEOtest, aby zodpověděl otázku, zda je v jeho nabídce zahrnuto měření dvakrát ročně, to ale ÚOHS nestačilo. ČVUT v Praze také napadlo podrobnost měření, které je údajně desetinásobně mírnější, než tomu bylo v minulosti. Podle univerzity takové měření nemá u historických budov ani smysl.

ÚOHS zrušil hodnocení nabídek i výběr vítěze. Správa Pražského hradu musí nabídky společností posoudit znovu. Cílem zakázky zhruba za tři milióny korun je dlouhodobé sledování stability vybraných objektů na Pražském hradě spočívající v komplexní kombinaci geodetických měření, měření deformací a měření geologických, včetně vyhodnocení měření statikem v pravidelných ročních či půlročních intervalech.

Reklama

Výběr článků

Načítám