Hlavní obsah

Americký konvoj zbrzdila v Praze nehoda kamiónů, vojáci jeli po objízdné trase

– Liberec/Pardubice • Aktualizováno

Cestu amerického vojenského konvoje do hlavního města v pondělí před polednem zkomplikovala na Pražském okruhu nehoda tří kamiónů. Kvůli bouračce museli jet vojáci, kteří ráno vyrazili z Liberce, po náhradní trase. První vozidla dorazila kolem půl jedné k ruzyňským kasárnám. Tam přijedou i zbývající dvě části konvoje, které vyjely z Pardubic a Vyškova.

Lidé na pražské Ruzyni přivítali americký konvojVideo: Novinky

 
Článek

K nehodě tří kamiónů došlo na 18. kilometru Pražského okruhu ve směru na Ruzyň. Řidiče jednoho z nich museli hasiči vyprostit, okruh byl půl hodiny zablokovaný. Na místě je provoz veden jedním pruhem a tvoří se tam kolony. Dopravu ale komplikovaly další dvě nehody na 19. a 16. kilometru.

Z tohoto důvodu se na okruhu mohou nárazově tvořit několikakilometrové kolony. Je to také kvůli blokovému odbavování aut v tunelech, ve kterých nesmí stát kolony. Proto dochází k jejich krátkodobému uzavírání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lidé čekají na příjezd amerického konvoje do kasáren v Ruzyni.

Vojáci, kteří mířili z Liberce do kasáren v Praze-Ruzyni, se proto nehodám na Pražském okruhu vyhnuli. Na místo tak dorazili zhruba s půlhodinovým zpožděním.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

příjezd amerického konvoje do ruzyňských kasáren.

Liberecká část konvoje nabrala zpoždění už v neděli, kdy se kvůli zdržení v Polsku vojáci dostali na ubikace až kolem půlnoci. K technice se začali vracet ráno po půl šesté.

Americký konvoj na cestě do Prahy zdržela nehoda tří kamionůVideo: Novinky

„Bylo to krátké, moc se nevyspali, ale jsou to vojáci,“ řekl náčelník štábu 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci Karel Navrátil.

BEZ KOMENTÁŘE: Odjezd amerického konvoje z LiberceVideo: Novinky

V Liberci se s nimi v pondělí ráno rozloučilo kolem 200 obyvatel.

Americký konvoj na rychlostní silnici R10 na cestě do Prahy Video: Novinky

Kolem půl desáté vyjela část konvoje také z Pardubic. Policisté na chvíli zastavili dopravu na příjezdové silnici do města od Přelouče.

Kolona 19 obrněných transportérů Stryker a 25 dalších doprovodných vozidel odjela směrem na Hradec Králové a do Prahy pokračovala po dálnici D11. U brány pardubických kasáren mávali lidé na rozloučenou americkými vlaječkami, mnoho lidí si vojenská vozidla fotografovalo a filmovalo.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Odjezd amerického konvoje z Pardubic si nenechaly ujít stovky lidí.

37 vozidel a 165 vojáků vyrazilo zhruba v deset hodin také z Vyškova. I tam se s nimi loučily desítky lidí.

Konvoj byl opět rozdělen na tři skupiny, aby co nejméně komplikoval provoz.

Foto: GŠ AČR, Právo-ti, Právo

Setkání v libereckých kasárnách

V libereckých kasárnách strávilo noc 180 vojáků, kteří přijeli asi ve 40 obrněných transportérech Stryker a terénních vozech Humvee. V neděli měli původně vyrazit do centra města, kvůli pozdnímu příjezdu to ale jejich velitel zrušil.

Americký konvoj dorazil do LiberceVideo: Novinky

Lidé se s nimi mohli setkat alespoň v kasárnách. „Zájem byl značný, odhadem tady bylo 2000 lidí,“ uvedla mluvčí pluku Vlastimila Cyprisová. Lidi neodradilo dlouhé čekání ani chladné a deštivé počasí.

Americký konvoj je na cestě z vojenského cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Jede v něm přes 500 lidí a 118 vozidel. Skupiny se v pondělí v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám