Hlavní obsah

Marksová: Předčasný důchod si zaslouží všichni horníci

– Praha
Právo, Pavel Karban

Všichni hlubinní horníci by mohli odcházet do důchodu o pět let dříve. Po jednání hornických odborů OKD ve Stonavě na Karvinsku to v pátek po poledni řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová na setkání s hornickými odboráři na Karvinsku

Článek

S ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) totiž pracuje na balíčku opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj, jehož součástí má být právě i novela zákona o důchodovém pojištění.

Momentálně mohou do důchodu dříve odejít horníci, kteří začali fárat před rokem 1993 a do konce roku 2008 odpracovali pod zemí minimálně 3300 směn. Vláda tento týden schválila, že dříve do důchodu budou moci i ti horníci, kteří 3300 směn odpracovali i po roce 2008. Havíři, kteří začali fárat až po roce 1992, zatím na dřívější důchod nárok nemají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dostali jsme s kolegou Mládkem úkol od premiéra, abychom vypracovali balíček opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj, a součástí toho balíčku bude i novela zákona o důchodovém pojištění. Ta by měla umožnit všem hlubinným horníkům, aby mohli odejít o pět let dříve do důchodu, tak jak je to běžné v evropských zemích,“ potvrdila Marksová s tím, že podle ní je to nedílná součást toho, jak pomoci lidem při postupném útlumu těžby.

Jednání s Babišem

Už nyní ministryně práce ví, že dojednat předčasný odchod do důchodu pro všechny horníky bude těžké zejména s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Balíček opatření má být souhrnem všech možných opatření, která Moravskoslezskému a Ústeckému kraji pomohou.

„Některá z nich se třeba už realizují, z mé gesce jsou to mimo jiné nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, jako jsou rekvalifikace nebo podporovaná pracovní místa či podpora pro investory, kteří vytvoří pracovní místa,“ poukázala Marksová. Kdy by měl být balíček hotov, neřekla. Podle ní je to však otázka několika týdnů.

Kvůli předčasným odchodům horníků OKD do důchodu se příští týden sejdou zástupci odborů a ministerstva práce. „Musíme znovu počítat, kolik za to stát zaplatí, protože ty první výpočty ministerstva jsou opravdu vysoké. Zřejmě jsme měli příliš nadnesená čísla,“ upozornila ministryně.

To, že její ministerstvo má špatná čísla, si myslí i předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. „Týká se to zhruba 3500 horníků,“ upřesnil s tím, že je přesvědčený, že se odborům podaří vyjednat předčasné ochody i pro ně. „Na penězích to neztroskotá. Máme spočteno, že je to v plných nákladech něco přes čtyři miliardy,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám