Hlavní obsah

Stát investuje do rozvoje zóny v Kvasinách dvě miliardy, Škodovka sedm

• Aktualizováno

Na rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, kde investuje automobilka Škoda Auto, poputují z veřejných zdrojů dvě miliardy korun. Plyne to z memoranda, které v pondělí podepsal stát zastoupený premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), Královéhradecký kraj a automobilka. Ta nainvestuje do závodu sedm miliard.

Foto: Škoda Auto

Výroba v závodě Kvasiny.

Článek

V závodě má postupně vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli. V budoucích plánech má automobilka celkové investice do závodu až 13 miliard korun.

Státní peníze by měly jít například na vybudování průmyslové zóny o rozloze 52 hektarů v lokalitě v blízkosti závodu automobilky. Kraj již začal v zóně vykupovat pozemky, majitelům nabízí 220 korun za metr čtverečný.

Kvasinský závod Škody Auto má nyní asi 4500 kmenových zaměstnanců, celkem dává práci více než 5000 lidí. V současnosti závod vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster.

Loni závod vyrobil 166 200 vozů. Postupně by se produkce měla zvýšit až zhruba na 280 000 aut podle aktuální poptávky.

Politici vyzdvihli zejména přínos nového závodu pro zaměstnanost v regionu a jako signál pro další potenciální investory a dodavatele automobilky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám