Hlavní obsah

Stát si ze SÚKL vezme 1,7 miliardy na pokrytí výpadku příjmů z poplatků

Aktualizováno

Senátoři ve středu souhlasili s novelou zákona o léčivech, která státu umožní získat 1,7 miliardy korun ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Měly by být využity na pokrytí výpadku příjmů po zrušených regulačních poplatcích. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výpadek příjmů z regulačních poplatků má letos činit asi 4,2 miliardy korun, z toho u ambulancí a lékáren to bude podle dřívějších propočtů asi 3,27 miliardy korun. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od loňského ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovit.

Stát chce novelou pomoci také pražské Nemocnici Na Bulovce a brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Do obou nemocnic by mělo jít kvůli jejich špatné ekonomické situaci celkem 700 miliónů korun. Bez finanční injekce by byl ohrožen výkon stanoveného rozsahu zdravotní péče, píše se v důvodové zprávě. Brněnská nemocnice by prý musela poskytování péče úplně přerušit.

Senátoři diskutovali i o návratu poplatků

SÚKL má na zvláštním účtu přes dvě miliardy korun, připomenula senátorka a lékařka Alena Dernerová (za Severočechy.cz). Rezervy měl na nové projekty, jako jsou zavádění systému elektronických receptů a rozhodování o cenách a úhradách zdravotnických prostředků. Z těchto projektů zatím sešlo.

Proti novele se postavil další lékař, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), podle něhož je SÚKL trestán za to, že dobře hospodařil. "SÚKL vydělal peníze, tak je mu vezmeme, aby se mohlo rozdávat," prohlásil Sobotka, který neúspěšně navrhoval zamítnutí novely.

Senátor Jiří Čunek z vládní KDU-ČSL dal na zvážení, zda neobnovit poplatky za pobyt v nemocnici. Proti tomu se ostře vymezil místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD), podle něhož se jsou poplatky nepřijatelnou "daní z nemoci".

Reklama

Výběr článků

Načítám