Hlavní obsah

Jurečka nechce štěpit lidovce, boj o post šéfa strany vzdal

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se rozhodl neusilovat na květnovém sjezdu lidovců o post šéfa strany. Jediným kandidátem tak zřejmě zůstane současný předseda Pavel Bělobrádek. Jurečka uvedl, že jejich tandem dobře funguje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

„V posledním roce jsem byl vyzýván některými členy strany, abych kandidoval na předsedu KDU-ČSL. Poctivě jsem tuto variantu zvažoval, všechna její pro a proti. Zvažoval jsem případné dopady na rodinu, na moji práci ministra zemědělství a na fungování KDU-ČSL. Nakonec jsem se rozhodl, že na předsedu KDU-ČSL kandidovat nebudu. Chci, aby tuto informaci měli členové strany s předstihem a nedostala se k nim až na květnovém sjezdu KDU-ČSL,“ napsal Jurečka v prohlášení zaslaném v úterý ráno médiím.

Jedním z důvodů jeho rozhodnutí je fakt, že nechce štěpit stranu. „K mému rozhodnutí přispěl především fakt, že jako první místopředseda spolupracuji s Pavlem Bělobrádkem již od roku 2011 a náš tandem funguje. KDU-ČSL má v současnosti oproti ostatním politickým stranám velkou výhodu a tou je jednotné vedení. To je hodnota, která je velice cenná. Všichni si ještě velmi dobře pamatujeme dobu soubojů křídel ve straně, které nás nesmírně vyčerpávaly,“ sdělil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prohlásil také, že nemá v současnosti žádné výhrady ke směřování strany na to, aby je z pozice nového předsedy měnil. „Jsem hluboce přesvědčen o tom, že stoprocentní nasazení, kompetentní vedení resortů, jednotné vystupování a věrohodná politika KDU-ČSL, která není odtržena od reality, přinese úspěch nejen naší straně, ale i české společnosti. To je cíl, na kterém chci pracovat,“ napsal.

Lidovecký volební sjezd se má konat v druhé polovině května ve Zlíně. Jediným kandidátem na předsedu bude pravděpodobně Pavel Bělobrádek. Ten dříve oznámil, že bude tuto funkci obhajovat naposledy.

Reklama

Výběr článků

Načítám