Hlavní obsah

Marksová a Zavadil se nemají rádi, teď se perou kvůli zakázkám

Právo, Jan Martinek

V ČSSD zuří spor mezi novopečenou místopředsedkyní strany, ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, a šéfem sociálního výboru Sněmovny Jaroslavem Zavadilem (nestraník za ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Michaela Marksová

Článek

Ačkoliv se oba dva sešli na společné kandidátce do sněmovních voleb (Zavadil byl lídrem, Marksová byla na jedenáctém místě a do Sněmovny se nedostala), společnou řeč tihle dva najdou jen velice těžko.

Zavadil ministerstvo práce často z pozice šéfa sněmovního výboru, který je s MPSV úzce spjatý, kritizuje v médiích, a Marksová dokonce mluví o tom, že na ni vytváří tlak a chová se spíš jako opoziční poslanec.

„Vnímám z jeho strany velký tlak. Přijde mi nepochopitelné neustálé zpochybňování naší práce v médiích. Co se týče IT problematiky, tak média necitují nikoho z opozice, kdo by řekl, že ministerstvo dělá něco špatně. Většinou citují pana Zavadila,“ řekla Právu Marksová.

Zavadil nevynechá jedinou příležitost, jak si do ní na výboru rýpnout nebo kopnout
zdroj Práva

„Očekávala bych od předsedy zvoleného za naši vlastní stranu, že se bude chovat maximálně loajálně, a pokud má nějaké pochybnosti, že je bude řešit mimo výbor, ale tohle se děje všechno veřejně. Opoziční poslanci se diví, co má tohle znamenat, proč předseda výboru takhle jde po vlastní ministryni,“ uvedla také místopředsedkyně ČSSD.

Jablkem sváru je podle ní výběrové řízení na IT systémy, které pro MPSV zajišťuje společnost OKsystem. Ministerstvo vypsalo koncem loňského roku několik tendrů a Zavadil se v médiích netajil, že má pochybnosti. Naposledy se v médiích začátkem března podivil, proč ministerstvo rozděluje systém na výplatu sociálních dávek do čtyř zakázek místo jedné. Marksová dokonce spekuluje, že jde Zavadil „na ruku“ společnosti OKsystem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

„Přijde mi strašně zvláštní, když jeden den jednáme s ředitelem OKsystemu, on tam něco řekne a na odpoledním jednání použije pan Zavadil tu samou větu, a to se opakuje doteď. Otázky, které vznáší OKsystem, pan předseda opakuje na výboru. Já si mohu jen domýšlet, ale určitě tam nějaká komunikace probíhá,“ řekla Marksová.

Navíc si postěžovala, že Zavadil na jednáních výboru neúměrně prosazuje agendu právě spojenou s IT zakázkami na úkor ostatních témat.

Jako za Drábka

„Zavadil a Marksová se nemají rádi dlouho a Zavadil nevynechá jedinou příležitost, jak si do ní na výboru rýpnout nebo kopnout,“ potvrdil Právu její slova jeden z poslanců sociálního výboru, který nechtěl být jmenován.

Zavadil popřel, že by s ministryní práce válčil. „Žádná bitva mezi námi neprobíhá. Na některé věci mám jiný názor, ale to budu řešit s paní ministryní osobně, ne přes média,“ řekl Právu.

Odmítl, že by jako předseda výboru prosazoval stanoviska společnosti OKsystem. „Já jen nechci, aby to dopadlo tak, jako za ministra Drábka, to je všechno,“ řekl. Zavadil prosazuje, aby členové sociálního výboru mohli zasednout ve výběrové komisi, což odmítají ministerští úředníci.

MPSV pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) uzavřelo smlouvu na IT systémy se společností Fujitsu Technology Solutions, služby do té doby ale zajišťovala společnost OKsystem, která podala podnět k antimonopolnímu úřadu. Kauzu stále šetří policie – Drábkův náměstek byl původně odsouzen na šest let, rozsudek byl ale zrušen.

Podle Marksové nyní ministerstvo na IT systémy výběrové řízení vypsat muselo. „Společnost OKsystem funguje jako dodavatel od roku 1996 a nikdy neprošla otevřeným řízením. Tento právní stav není možný,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám