Hlavní obsah

Jednobarevné vedení ČSSD teď nese veškerou odpovědnost, řekl Zeman

Jednobarevné vedení ČSSD přejímá veškerou odpovědnost za budoucí volební výsledky strany a nemá se na koho vymlouvat, řekl prezident Miloš Zeman ke sjezdu sociální demokracie. V nedělním pořadu Partie televize Prima také Zeman za urážku označil kvóty pro ženy, které si ČSSD na sjezdu schválila.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident v úvodu prohlásil, že by strany, které příliš neuspějí ve volbách, měly neúspěch analyzovat a přemýšlet o jeho příčinách. Když to neudělají, riskují podle něj, že příště bude neúspěch ještě větší.

Sociální demokracie, která v posledních parlamentních volbách výrazně zaostala za očekáváním, tak podle něj na v sobotu skončeném sjezdu neučinila. Před volbami podle něj analytici Lidového domu tvrdili, že ČSSD dostane mezi 30 a 35 procenty hlasů. Nakonec ale dostala jen přes 20 procent.

K novému vedení ČSSD Zeman uvedl, že je zcela normální, když strany mají různé frakce zastoupené i ve svém čele. Stranu to podle něj oživuje a dává jí to nové impulzy do činnosti. „Stalin nechával frakcionáře popravovat,” glosoval Zeman. Lidé jako Jeroným Tejc nebo Michal Hašek ale podle něj určitou podporu kandidátů na sjezdu měli, a dál tak mohou fungovat jako opozice uvnitř ČSSD.

Nejméně 40 % žen

Sociální demokracie o na sjezdu vedle volby nového vedení také schválila nové stanovy. U voleb do Sněmovny a krajů podle nich ČSSD musí na kandidátku dát nejméně 40 procent žen. Zeman dříve kvóty označil za urážku žen. Na dotaz moderátorky potvrdil, že si to myslí stále. Jeho postoj ale není nijak radikální dodal a zmínil, že třeba ve Skandinávii jsou kvóty pro ženy běžné.

„Lidi nemáte soudit podle pohlaví, podle věku, či hustoty jejich vlasového porostu, ale podle výsledků,” řekl Zeman.

Při hodnocení vlády prezident uvedl, že se Sobotkovi daří držet koalici pohromadě, i když je zřejmé, že napětí mezi koaličními partnery roste. Zeman očekává, že před krajskými volbami toto napětí ještě stoupne. Vládní strany varoval před spoluprací s TOP 09.

K výměnám ministrů uvedl, že ve Velké Británii je měl Tony Blair ve zvyku měnit po dvou letech, uprostřed volebního období.

„Nejsem příznivce výměn ministrů po jednom roce. Ministr by měl mít čas na to, aby nejen vypracoval koncepci, ale aby ji také realizoval,” dodal Zeman.

Prezident se také vyjádřil k unesenému českému občanovi v Libyi. S teroristy se podle Zemana nevyjednává, únosci Čecha v Libyi jsou přitom podle něj na 99 procent teroristé z Islámského státu.

"To znamená s teroristy se skutečně nevyjednává, to, s kým se dá vyjednávat jsou obchodníci, protože únos je druhem byznysu," podotkla také hlava státu. Například v případě dvojice Češek, které byly uneseny v Pákistánu v roce 2013, není podle něj vyloučeno, že byly uneseny spíše obchodníky, kteří budou žádat výkupné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám