Hlavní obsah

Vojáci si v Praze připomněli německou okupaci, jedno z největších ponížení země

– Praha

Zástupci armády spolu s pamětníky a politiky si v pátek na Hradčanském náměstí připomněli nadcházející výročí okupace Československa nacistickým Německem. V neděli uplyne 76 let od chvíle, kdy vojska wehrmachtu překročila hranice okleštěné republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náčelník Generálního štábu armády ČR Petr Pavel na vzpomínkové akci

Článek

"Pro mě jako vojáka je okupace, vstup německých vojáků bez boje do místa pro Čechy tak řekl bych posvátného, jako je Pražský hrad, jedním z největších ponížení v naší novodobé historii," řekl novinářům náčelník generálního štábu Petr Pavel.

"Proto stojí určitě za to, abychom si toto výročí připomínali, abychom už nemuseli být v budoucnu svědky toho, že někdy jacíkoli vojáci budou okupovat naši zemi bez toho, že bychom ji bránili," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na pražském Hradčanském náměstí se konal pietní akt k příležitosti výročí okupace Československa nacistickým Německem.

U sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka před Pražským hradem položili politici, vojáci a zástupci legionářských a veteránských spolků věnce.

Selhaly velmoci a politika appeasementu

Pietnímu aktu, který pořádaly ministerstvo obrany a Československá obec legionářská, přihlíželo mnoho turistů, samotných účastníků akce ale byly pouze desítky. Pavel poznamenal, že ho nízká účast poměrně mrzí. "Myslím si, že to je výročí, na které bychom neměli zapomínat," poznamenal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na pražském Hradčanském náměstí se 13. března 2015 konal pietní akt k příležitosti výročí okupace Československa nacistickým Německem.

Na vzpomínce promluvila i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (nestraník). Ta 15. březen 1939 označila za jeden z nejčernějších dnů českých dějin. "Dovršila se tím totiž série neomluvitelných selhání velmocí v jejich politice appeasementu," poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám