Hlavní obsah

Ne všechno dělá Babiš sám, něco za něj vyřídí Jurečka, kritizuje Kalousek

Novinky, Václav Lang
Praha

Přestřelka mezi sněmovními rivaly Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem provázela středeční projednávání novely zákona o spotřebních daních. Šéf poslanců TOP 09 zkritizoval „diletantsky“ připravenou předlohu z dílny ministerstva financí, kterého marně žádal o rozkrytí údajného střetu zájmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Kalousek se pozastavil nad projednáváním zákona o spotřebních daních ve vládě, kde se podle něj ministr financí Andrej Babiš zdržel hlasování z důvodu potenciálního střetu zájmů. Kalousek chtěl proto od Babiše vysvětlení, v čem tkví jeho střet zájmů.

Babiš mu na to s nadsázkou odpověděl, že střet zájmů, který mu opoziční politici předhazují často, hlásí předběžně všude. „Máme na to zákon, já podle toho postupuji,“ prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do Babišova koncernu Agrofert patří i firmy dodávající paliva zemědělcům či čerpací stanice.

Projednávaný zákon má například snížit kauce pro menší distributory pohonných hmot, měla by klesnout z 20 na deset miliónů. Kauce měla původně sloužit jako prevence proti daňovým únikům, Ústavní soud ji ale zrušil. Zákon také zavádí daň na surový tabák.

Sobotka se Babiše zastal

Premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně vystoupil, aby se Babiše zastal a vysvětlil postup projednávání zákona ve vládě. Babiš, jehož resort zákon o spotřebních daních připravil, podle Sobotky oznámil potenciální střet zájmů, a proto požádal lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečku, aby za něj předlohu odůvodnil. „Myslím si, že tady nejsou nějaké nejasnosti, postup ze strany místopředsedy vlády je pochopitelný,“ řekl Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš na středečním jednání Poslanecké sněmovny

Proti tomu se ohradila opozice. Šéf ODS Petr Fiala označil za absurdní situaci, kdy ministr financí připravil novelu zákona pojednávající o biopalivech, v níž je podle Fialy ve střetu zájmů, a tak pouze oznámil, že je ve střetu zájmů a nechal novelu zdůvodnit jiným ministrem. „Vždyť to je úplně absurdní situace, která významných způsobem poškozuje politickou kulturu v této zemi,“ řekl.

„Co na tom nechápete? Vždyť přece stát už řídíme jako firmu,“ odpověděl Fialovi ironicky Kalousek a dodal, že ani v Agrofertu, Babišově společnosti, nedělá všechno pouze kmenová firma Agrofert. „Ne všechno Babiš dělá sám, něco prostě za něj dělá Jurečka,“ prohlásil.

Špatně připravená předloha

Babiše ještě předtím zkritizoval za diletantsky připravený materiál, který Sněmovně předložil. „Ta úroveň je mimo jakoukoli kritiku,“ poznamenal a navrhnul, aby Sněmovna v prvním čtení vrátila návrh k přepracování. „Takovouhle materii jsme tady už dlouho neměli,“ řekl.

Šéf ANO na to reagoval slovy, že resort financí převzal po Kalouskovi ve špatném stavu. „Převzal jsem finanční správu v rozkladu, na většinu bývalých podřízených pana Kalouska jsme museli podávat trestní oznámení,“ řekl.

Kalouskův návrh na přepracování nakonec Sněmovna zamítla. Naopak návrh zákona, který mimo jiné umožňuje snížení kaucí pro menší distributory pohonných hmot, postoupil do výborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám