Hlavní obsah

Poslanci Úsvitu vzali řečniště útokem, snažili se blokovat energetický zákon

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Středeční jednání Poslanecké sněmovny uvázlo na mrtvém bodě. Poslanci hnutí Úsvit se totiž rozhodli zdržovat projednávání energetického zákona, a tak se jeden po druhém střídali u řečnického pultu a přednášeli dlouhé projevy. Zákon odpoledne prošel do závěrečného čtení, rozhodnout by se o něm mělo v dubnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit. Zleva Karel Fiedler, Petr Adam, Jiří Štětina, Marek Černoch, Olga Havlová, David Kádner a Jana Hnyková.

Článek

K zákonu se nakonec sešlo asi 350 pozměňovacích návrhů, všechny je ještě posoudí hospodářský výbor. Mnohé z nich se překrývají.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu tvrdí, že odběratelé nebudou platit více než dosud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obstrukce Úsvitu

Poslanci Úsvitu - nejmenšího sněmovního uskupení - už v úterý avizovali, že mají připraveno „opravdu velké množství proslovů“, které mají upozornit na dopady zákona. [celá zpráva]

Ve středu ráno, kdy se Sněmovna k projednávání zákona dostala, vzal čtrnáctičlenný poslanecký klub Úsvitu řečniště útokem, když se poslanci jeden po druhém střídali u pultíku se sáhodlouhými projevy.

Hamáček vyzval k věcnosti

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který schůzi řídil, dokonce poslancům pohrozil napomenutím, aby hovořili k věci. Vadilo mu, když David Kádner při svém projevu sklouzl k hornímu zákonu. Hamáček je přesvědčený, že mu jednací řád umožňoval, aby Kádnera „umravnil“ a přikázal mu hovořit k věci.

„Snažím se být tolerantní, ale opravdu si myslím, že bychom měli mít na paměti, co je v jednacím řádu,“ prohlásil. Zkritizoval také projev poslance Augustina Karla Anderleho Sylora, který u mikrofonu informoval o navržení šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové na Cenu Františka Kriegla (uděluje se za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva). „Protože se nebála odkrýt solární tunel,“ vysvětlil.

Za poslance Úsvitu se postavila Jana Černochová z ODS, která poprosila Hamáčka, aby byl tolerantnější. „Myslím si, že jsme vždycky byli v tomto shovívaví, ať už jsme byli v pozici, nebo jsme v opozici,“ uvedla.

Šéf Úsvitu Tomio Okamura si pak v reakci na debatu o řečnění a napomínání vzal dvacetiminutovou pauzu na poradu klubu.

Urban: Zdražování je poplašná zpráva

Počínání Úsvitu zkritizoval zpravodaj zákona Milan Urban (ČSSD). Zdražování cen je podle něj poplašná zpráva, návrh má přitom i podporu tripartity, připomněl.

Diskusi ve Sněmovně označil Urban za boj mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ERÚ, který je resortu podřízen. Podle Urbana je nehorázné, co se Úsvit snaží „zahalit do vznosných slov o určité nezávislosti (ERÚ)“.

Projevy poslanců Úsvitu podle něj zřejmě připravoval samotný ERÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám