Hlavní obsah

Nelikvidujme úspěšný systém, hájil Němeček povinné očkování

– Praha
Novinky, Václav Lang

Zachovat povinné očkování, nebo ne? O tom se v úterý přeli poslanci v rámci projednávání novely o ochraně veřejného zdraví. Ta podle kritiků omezí přístup neočkovaných dětí ke vzdělávání i mimoškolním aktivitám. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale povinné očkování hájil s tím, že se jedná o úspěšný systém, který již ochránil tisíce lidských životů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

„Nelikvidujme jeden z nejúspěšnějších systémů ochrany veřejného zdraví, který tady máme,“ vyzval ve Sněmovně Němeček a prohlásil, že řada zemí České republice závidí zavedený systém povinného očkování.

Proti němu se v minulých dnech vyslovili někteří rodiče. Například v pondělí demonstrovala před ministerstvem zdravotnictví asi stovka lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vadí jim zejména sankce, které hrozí lékařům i rodičům za neočkování dětí. Podle ČTK také zpochybňovali, že pořadatelům dětských akcí a provozovatelům dětských skupin hrozí pokuty, pokud přijmou neočkované dítě.

O sankcích lze diskutovat

Němeček odmítl kritiku „vnuceného“ očkování tím, že také školní docházka je povinná, stejně jako je povinné užívání bezpečnostních pásů ve vozidle a podobně. Očkování dětí podle něj chrání tisíce lidských životů.

Zároveň ale uvedl, že je připravený ještě vést diskusi o výši pokut. Sankce ale podle něj zůstat musí, jinak je prý zákon bezzubý. Poslanci nakonec ve druhém čtení přikázali zákon znovu projednat výborům.

Během projednávání se schylovalo ke sporu mezi poslanci-lékaři a ostatními ákonodárci. Například poslankyně TOP 09 Nina Nováková se přela s lékařem Jiřím Koskubou (ČSSD) o to, zda lékaři skládají Hippokratovu přísahu. Koskuba poslankyni poučil, že nikoli.

Jiný lékař mezi poslanci, Rostislav Vyzula (ANO), zase prohlásil, že se kolem očkování strhla v poslední době hysterie. Petr Bendl (ODS) pak konstatoval, že se podobnou debatou „dostáváme do absurdistánu, který téhle zemi vůbec nesluší“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám