Hlavní obsah

Alergikům začínají starosti, pylová sezóna startuje

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alergikům končí s odchodem zimy období bezstarostnosti. Jívy jsou v plném květu, pomalu se připojuje líska obecná a následovat budou další alergeny jako olše. A v dubnu se přidá ten hlavní, bříza.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přesto lze letos očekávat, že pyly nebudou alergiky zlobit v takovém rozsahu jako v jiných letech, kdy příroda rozkvetla takřka naráz. Nástup jara bude totiž zřejmě postupný.

„Zhruba pětačtyřiceti procentům alergiků začne pylová sezóna tento týden,“ uvedl klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík, podle kterého lze v  týdnu očekávat významné oteplení. „Od pondělí až do středy budeme moci očekávat při slunečném počasí teploty až ke 14 stupňům a začne každoroční pylové dění,“ poukázal Kovařík.

Už kvete jíva

„Jíva je v plném květu minimálně od minulého týdne, záleží na nadmořské výšce a teplotách vzduchu,“ pokračoval klimatolog, který pozoruje krajinu desítky let.

„Nyní se k jívám přidá s květem líska obecná, v polovině března pak olše a přibydou i další alergeny. Bříza, která je nejagresivnější pro alergiky, přijde až později, počítám v polovině dubna. Ze stromů přejdeme postupně na traviny a pak na lesy, zejména smrky a borovice jako alergeny. Trápení pro alergiky potrvá až do září,“ konstatoval Kovařík.

Podle klimatologa ze západu Čech lze očekávat, že nástup alergenů bude letos pozvolný.

Jen osm stanic

„Počasí se posledních pár týdnů chová normálně, v okolí Karlových Varů u řeky Ohře sníh není a na nejvyšší hoře Krušných hor, Klínovci, je přes půl metru. Když bude sníh odtávat pozvolna podle nadmořské výšky a přicházejícího oteplení, tak i postupně odkvetou alergeny. Špatné by bylo, kdyby všechno rozkvetlo naráz ve všech nadmořských výškách. Alergici se totiž mohou pylům bránit jen těžko, leda odcestovat do vyšších poloh a pak se postupně přesouvat podle odkvětu,“ popisoval Kovařík.

Ten se sledováním alergenů a vůbec fenologii věnuje řadu let, ale poslední dobou pouze jako dobrovolník.

„Z původních 170 stanic, které sledovaly alergeny v republice, byla za Nečasovy vlády naprostá většina z nich zrušena, takže jich zůstalo jen osm. Přitom fenologie je tak složitá záležitost, že nelze v Klementinu otevřít okno a čekat, co napadá na parapet. Opatřením se ušetřily milióny, ale vznikly mnohonásobně vyšší škody, které plynou z léčby alergiků,“ krčil rameny Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám