Hlavní obsah

Rozdělení Ukrajiny by bylo jako obětování Československa z roku 1938, míní Babiš

Třebaže resort zahraničí nespadá do portfolia jeho hnutí a sám Andrej Babiš se k otázkám zahraniční politiky vyjadřuje jen sporadicky, udělal šéf ANO výjimku a okomentoval krizi na Ukrajině. Možnost rozdělení země přirovnal k obětování Československa v roce 1938. Babiš tak reagoval na dotaz na Facebooku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Nesouhlasíme s rozdělením Ukrajiny na dvě země. Podobnou situaci si dobře pamatujeme a Vy na ni narážíte,” odpověděl Babiš tazateli, který se pozastavil nad tím, že nevidí mnoho rozdílů mezi anexí Krymu Ruskem a zabráním Sudet po mnichovské konferenci v roce 1938.

„Týkala se Československa a stala se v roce 1938. Ve jménu zachování 'míru' Západ Hitlerovi ustoupil a obětoval Československo, mimochodem zemi skvěle vyzbrojenou a schopnou ubránit se vojenské agresi,” pokračoval Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vicepremiér a ministr financí připomněl, že ČR se sice připojila k sankcím proti Rusku, stojí ale o mírové řešení. Dodal také, že Západ není v postoji vůči Rusku jednotný.

„Nedodržují se jednotně sankce. Jako příklad uveďme překvapivý výskyt 'nežádoucích' ruských občanů na různých místech Evropy. Byli jsme také svědky rozdílného přístupu k přijímání sankcí,” dodal.

Západní země uvalily na Rusko ekonomické sankce a některým osobám zakázaly vstup na své území.

Nyní se vedle úpravy sankcí stále častěji hovoří i o možnosti dodávek zbraní, o které žádá ukrajinská vláda. Na východě Ukrajiny proti sobě stojí proruští separatisté a ukrajinská armáda. Obě strany se před časem dohodly v Minsku na příměří a stažení těžké techniky, z porušování klidu zbraní se ale dál navzájem obviňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám