Hlavní obsah

Církevní restituce: žaloby jen prší

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Již dvacet pět žalob, které podaly církve domáhající se svého bývalého majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání, musí řešit jen Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V sedmnácti případech jde o spory, kdy historický majetek církví stát v minulosti převedl na jiné osoby, ačkoli mu to tehdy platný zákon neumožňoval. Dalších sedm žalob převzal úřad od jiných státních úřadů. V jednom případě pak musí řešit žalobu o určení vlastnického práva.

Úřad nemůže podle Roberta Hurta z kanceláře generálního ředitele úřadu zveřejňovat konkrétní údaje o jednotlivých případech. „S ohledem na skutečnost, že se jedná o probíhající soudní spory, nemůžeme v této fázi řízení poskytnout bližší informace,“ sdělil Právu. Kromě Jihočeského kraje se podle něho spory týkají všech územních pracovišť úřadu.

Ani zpráva, kterou předloží příští týden ministrům Bohuslav Sobotka (ČSSD) jako šéf vládního výboru dohlížejícího na průběh vracení majetku církvím, není konkrétnější. Uvádí se v ní, že se žaloby týkají pěti nemovitostí v Královéhradeckém kraji, dvou ve Středočeském kraji a tří v Praze. Ostatní spory se vedou o pozemky.

O jedné žalobě již loni rozhodl i soud. Šlo o tři pozemky na Pelhřimovsku, které musely Lesy ČR vydat řádu premonstrátů. V září loňského roku tak změnily majitele hráz a pozemek pod Černým rybníkem v Bratřicích a trávník v Útěchovicích pod Stražištěm. V případě hráze nepomohla argumentace Lesů ČR, že je v územním plánu zapsána jako veřejná dopravní stavba.

Další dvě žaloby podle Sobotkovy zprávy evidují ministerstva kultury a práce a sociálních věcí. Jak sdělili Právu mluvčí obou resortů, nejde o žaloby týkající se přímo ministerstev, ale nejspíš jde o spory, kterým čelí jejich podřízené organizace.

Kraje nic vydat nemusí

Zpráva uvádí, že ke konci loňského roku bylo celkem podáno 9250 výzev týkajících se 135 326 položek, projednáno bylo 7494 z nich. Obsahují 90 138 položek. Změna vlastnického práva byla do konce roku zapsána v 1466 případech u 14 702 položek.

Řadám výzev k vydání majetku, které mohou skončit až u soudu, čelí také kraje. Těm je převážně postoupilo ministerstvo kultury, kam se církve obracejí s žádostmi o předměty kulturní hodnoty. Ty jsou převážně v krajských či městských muzeích. Kraje ani obce však nejsou ze zákona tzv. povinnou osobou, takže nic vydávat nemusejí.

Středočeskému kraji byla podle zprávy loni adresována předžalobní výzva voršilek k vydání movitých věcí. Stejný řád prostřednictvím svých advokátů podal i žalobu na vydání věcí, které se mají nacházet v Českém muzeu stříbra.

Řád se jich domáhá nikoli na základě zákona o majetkovém vyrovnání, ale výčtového zákona z roku 1990. V době jeho schválení totiž ještě požadované předměty byly v majetku státu. Podle ředitelky muzea Světlany Hrabánkové jde o nevyjasněnou věc, neboť některé požadované věci již mohly být dříve předmětem finanční náhrady.

„K žádosti byl přiložen soupis věcí, který ale vznikl později, takže je těžké identifikovat, o co konkrétně jde,“ řekla Právu. Královéhradecký kraj v současné době vede u soudu v Rychnově nad Kněžnou spor s Provincií kapucínů v ČR o určení vlastnictví k nemovitostem v areálu bývalého kapucínského kláštera v Opočně.

Bruntálské muzeum bylo prostřednictvím advokáta požádáno jménem mužské i ženské větve německého řádu k vydání 17 pozemků v areálu hradu Sovinec, 14 pozemků v areálu zámku Bruntál a dalších deseti pozemků na Opavsku. Žalobám na určení vlastnictví čelí i Praha, kde jde především o spory s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově.

Jde o sochy, obrazy i o nádobí

Ústecký kraj byl mj. požádán mosteckým klášterem minoritů o vydání pěti soch z inventáře kláštera Adam Dietz, o kterých nebylo loni rozhodnuto. Ve stejném stádiu je i žádost plzeňského biskupství o dřevěnou sochu Madony s dítětem, která je v Západočeském muzeu.

Karlovarský kraj nehodlá vydat Rytířskému řádu Křížovníků s červenou hvězdou budovu Integrované střední školy v Chebu ani inventář kostela sv. Bartoloměje ve stejném městě. Obdobný osud čeká i výzvu římskokatolické farnosti Sokolov na vydání sochy sv. Pavla.

Jihočeská muzea a galerie byly požádány o vydání 17 835 sbírkových předmětů. V Pardubickém kraji by měly měnit majitele obrazy a sochy, které jsou nyní v muzeích v Pardubicích, Chrudimi, ve Vysokém Mýtě či v Litomyšli. Kraj to odmítá.

O věci z inventáře Arcibiskupského paláce v Olomouci a rezidence arcibiskupa Leopolda Prečana usiluje olomoucké arci- biskupství. Vědecká knihovna v Olomouci by měla františkánům vydat 7000 knih z klášterní knihovny v Uherském Hradišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám