Hlavní obsah

Objevitel THC: je naděje, že budeme konopím léčit vážné nemoci

– Praha
Právo, Oldřich Danda

V Praze ve středu začala mezinárodní konference o léčebném konopí. Do hotelu Marriott v centru hlavního města přijely vědecké a lékařské špičky v oboru. Nejvíce pozornosti vzbudil profesor hebrejské univerzity Rafael Mešulam, který v roce 1964 objevil THC, účinnou látku obsaženou v konopí.

Foto: Conference Cannabis Facebook/Medical, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s logem konference

Článek

Podle Mešulama má konopí a jeho účinná látka tetrahydrocannabinol ve zdravotnictví velkou budoucnost. Prozatím se užívá hlavně proti bolestem způsobeným rakovinou či AIDS nebo na křečové stavy pacientů trpících roztroušenou sklerózou.

Izraelský profesor na konferenci uvedl, že jeho tým na stopě zjištění, že látky obsažené v konopí dokážou napravit škody, které v těle může způsobit poškozená DNA. „Je naděje, že v budoucnosti budeme léčit nejen symptomy, jako křeče nebo zvracení, ale že konopím půjdou léčit i příčiny nemocí,“ uvedl Mešulam.

Jeho tým v roce 1992 za pomoci českého vědce Lumíra Ondřeje Hanuše přišel na to, že lidské tělo samo vyrábí látky, které jsou podobné přírodním kanabinoidům, a také to, že tyto látky významně ovlivňují vnitřní rovnováhu v těle.

Lékaři se musí přestat bát konopí předepisovat

V Izraeli se konopím léčí už řadu let a sušenou rostlinu tu k utlumování bolestí užívá několik tisíc lidí. V Česku tato léčba zatím prožívá porodní bolesti. Léčit marihuanou mohou legálně lékaři již skoro dva roky, ale teprve na konci minulého roku se Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv podařilo rozchodit elektronický registr, který je pro předepisování konopí nezbytný. Sušená droga se zatím dováží z Nizozemí a pacienti ji mohou získat jen ve dvou lékárnách v republice - v Mnichově Hradišti a v Praze 4. Také není zatím mnoho lékařů, kteří se odvážili a konopí předepisují. Od prosince 2014 do února 2015 dostalo na recept konopí deset pacientů. Podle odhadů by mohlo léčebné konopí využívat okolo tří tisíc pacientů.

Podle lékaře a průkopníka léčebného konopí v Česku Tomáše Zábranského je nyní potřeba, aby se lékaři přestali bát konopí předepisovat.

Napomoci jim v tom má právě probíhající konference. „Zatím se nerozjely vzdělávací akce pro lékaře a konopí je extrémně drahé, zejména pro cílovou skupinu, což jsou většinou invalidizovaní pacienti,“ uvedl Zábranský.

Cena by měla klesnout

Konopí dovezené z Nizozemí stojí v lékárně okolo 300 korun za gram, což v případě, že pacient využije maximální měsíční dávku 30 gramů, vychází na devět tisíc korun měsíčně.  To je pro většinu pacientů nepřijatelná částka. Ministerstvo zdravotnictví si slibuje, že léčivo podstatně zlevní, až ho začnou nakupovat od domácího výrobce.

Výběrové řízení na českého dodavatele již vyhrála slušovická firma Elkoplast, která by měla dodávat gram sušeného léčiva za 68 korun bez DPH. Podle pacientského spolku KOPAC je to ale stále moc a navrhuje, aby potřební pacienti měli možnost získat konopí zcela zdarma.

Anketa

Kouříte marihuanu?
Ano, často
17,7 %
Ano, ale jen občas
12,9 %
Zkusil/a jsem to jednou nebo dvakrát
14,2 %
Nikdy
55,2 %
Celkem hlasovalo 7557 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám