Hlavní obsah

Adrenalin očima návštěvníka Matějské pouti

Novinky, mak
Praha

Brány holešovického Výstaviště se po roce opět otevřely návštěvníkům Matějské pouti. Jako každoročně je snad největší zájem o nejobávanější, ale zároveň nejlákavější atrakce. Letošní Matějská překvapila i úplnou novinkou, která je zároveň nevíce adrenalinovou. Volný pád z osmdesát metrů vysoké věže jsme natočili kamerami z několika úhlů. Podívejte se, jak se na ní cítí návštěvník.

Očima návštěvníka Matějské pouti. Adrenalin na devadesátimetrové věži zachytily kameryVideo: Novinky

 
Článek

Na obří atrakci jsme posadili našeho dobrovolného testovacího jezdce s kamerou, díky které si můžete prohlédnout nejen jeho zděšený výraz při volném pádu, ale také jak celá jízda vypadá a jaký výhled atrakce nabízí.

Devadesátimetrový stožár s příznačným názvem Tower je v Česku vůbec poprvé a se svým návštěvníkem se rozhodně nemazlí. Dobrovolníka vyveze v sedačce nahoru, kde se s ním pro skvělý výhled několikrát otočí, pak ho pošle volným pádem z 80 metrů.

„Přetížení 4,5 G dělá své, ale je to super zážitek. Větší strach tam není, protože je to taková rychlost, že se člověk ani nestačí divit a je dole. Trochu mi bylo špatně z té výšky. Chvíli jsem se zkoušel koukat pod sebe dolů, ale není to moc příjemný pocit,“ popal bezprostřední pocity Jan Fišera.

Foto: Novinky

Návštěvník na adrenalinové atrakci Booster.

Snad druhou nejhrozivější atrakcí je zhruba 60 metrů dlouhé rameno Booster s přetížením 4G, které věži Tower bezesporu konkuruje. Zážitek na něm je navíc delší.

„Ze začátku je to trochu šok. Když si člověk myslí, že si na jízdu zvykl, začne se s ním sedačka otáčet vzhůru nohama a člověk letí po hlavě dolů. Při zrychlování jsem nemohl pořádně dýchat. Kdybych zhodnotil tyto dvě atrakce, Tower je větší adrenalin. Lepší zážitek je ale Booster, protože je jízda delší,“ hodnotí Fišera.

Odvážní návštěvníci mohou otestovat svou odvahu i na jiných adrenalinových atrakcích. Připravená je hydraulická megaatrakce Sound Machine, padesátimetrový řetízkový kolotoč, nebo vystřelovací koule.

Pro dětské i dospělé návštěvníky připravili organizátoři více než 120 atrakcí z Čech, Holandska i dalších států Evropy. Těm nejmenším je určeno okolo 30 různých atrakcí, jako jsou například autíčka, řetízkové, hydraulické i podlahové kolotoče, Buggy auta, nafukovací skákadla či vláčky. Nechybějí ani tradiční atrakce jako je staročeská Lochneska, střelnice, horská dráha a ruské kolo.

Atrakce na Matějské poutiVideo: Novinky

Ani milovníci jídla nepřijdou zkrátka. Pro ně jsou k dispozici stánky s nejrůznějším občerstvením od orientálních cukrovinek, suchých plodů, až po pouťová perníková srdce. A nechybí samozřejmě ani pivo.

Atrakce budou veřejnosti k dispozici až do 19. dubna 2015.

Letošní ročník slaví své historické 420. jubileum
Tradice konání Matějské pouti je v Národní knihovně archivována od roku 1595, v roce 2015 tedy slaví 420 let. Slavnou se stala především proto, že byla první jarní poutí v Praze, oslavou svátku sv. Matěje 24. února. Matějská pouť je také první jarní poutí v Evropě.
Původní poutě byly v okolí kostelíka v blízkosti Haunspaulky odkud se posouvaly až k nynějšímu Vítěznému náměstí. V roce 1960 se konala v různých lokalitách Prahy. Do areálu holešovického Výstaviště se přesunula až v roce 1963.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám