Hlavní obsah

Zveřejněte smlouvy nad padesát tisíc korun, vyzval Sobotka úřady

• Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal členy kabinetu a centrální úřady, aby začali zveřejňovat veškeré smlouvy nad 50 000 korun. Předseda vlády nechce, aby úřady a ministerstva čekaly na přijetí zákona o registru smluv.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Vláda se před třinácti měsíci zavázala k větší transparentnosti a otevřenosti orgánů státní správy vůči veřejnosti. Zveřejňování jednotlivých smluv považuji za jeden ze základních kroků k naplnění tohoto cíle,” konstatoval Sobotka.

Zároveň připomněl, že Úřad vlády již nové smlouvy od počátku roku zveřejňuje. Premiérovi na současném stavu vadí, že některé instituce smlouvy nezveřejňují vůbec, jiné zveřejňují tyto dokumenty v rozdílné formě i rozsahu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Během prvního pololetí letošního roku bych rád prosadil zákon o registru smluv, který bude tuto oblast řešit dlouhodobě a systémově,“ dodal premiér s poukazem na normu, která již řadu měsíců čeká ve Sněmovně na projednání.

Zákon už měsíce čeká ve Sněmovně

Pod normou, kterou dlouhodobě prosazuje poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové), jsou přitom podepsáni i zákonodárci ze stran vládní koalice. Ani tato skutečnost však projednání normy zatím nepomohla.

TOP 09 v reakci na středeční apel premiéra připomněla, že její ministři přistoupili ke zveřejňování smluv již v minulém volebním období.

„Je úsměvné sledovat, jak se tyto dny pánové (Andrej) Babiš a Sobotka předhánějí, kdo zavelel k zveřejňování smluv rezortů nad 50 tisíc. Jsou to právě jejich strany, které od roku 2013 blokují návrh zákona poslance Farského. Tento návrh neustále odsouvají a oklešťují. Pánové by se měli přít o to, kdo z nich průhlednost zakázek více poškozuje, nikoli kdo jí prospívá," okomentoval výzvu premiéra místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Spory o podobu normy

Zákon má i své kritiky. Především obce se bojí nárůstu administrativy, a požadují proto dvouletou výjimku. Dopadová studie, kterou si nechal vypracovat resort vnitra, pak ukázala na další úskalí. Jak informovala ČT, různým úřadům by zveřejnění smlouvy trvalo rozdílnou dobu a různé by byly rovněž náklady.

Nejasná je i otázka zveřejňování smluv velkých firem s majetkovou účastí státu. Vláda požaduje jisté omezení zveřejňovaných údajů, tak aby to tyto podniky nepoškozovalo před konkurencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám