Hlavní obsah

Pravidelná zkouška sirén ve středu nebude, ve čtvrtek houkání uctí oběti z Brodu

Novinky, jas

Ve středu se neuskuteční pravidelná zkouška sirén, která se koná každou první středu v měsíci. Na základě návrhu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) to rozhodlo generální ředitelství hasičského sboru. Sirény by měly zaznít ve čtvrtek na počest obětí střelby v Uherském Brodu. Tento krok musí ve středu schválit kabinet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Pravidelná zkouška sirén byla v minulosti několikrát zrušena například v době, kdy byly na území České republiky povodně, aby nedocházelo k panice. Zkouška sirén byla také zrušena v květnu 2013, kdy první středa v měsíci vycházela na státní svátek 1. května – Svátek práce, aby tento den nebyl ničím rušen,” připomněla mluvčí hasičů Nikole Zaoralová.

Zkoušky se provádějí zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin, kdy jsou spuštěny všechny sirény na našem území. Těch je více než pět tisíc a svým zvukem zasahují 85 procent obydleného území. Většina sirén je ovládána dálkově.

Pro zkoušku sirén se používá tzv. zkušební tón. Jedná se o táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin, který může být doplněn slovy „zkouška sirén”.

V uherskobrodské restauraci Družba minulé úterý zastřelil třiašedesátiletý muž osm lidí a následně spáchal sebevraždu. V tomto týdnu se konají pohřby obětí. Policie uvalila na vyšetřování případu informační embargo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám