Hlavní obsah

Nástup jara přeruší sněhová nadílka

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdo by si myslel, že s načatým březnem přijde do Česka jaro, jak má být, bude zklamán. V příštích dnech nás totiž čeká sněžení, a to i v nižších polohách. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Článek

„Tento týden nás čeká ochlazování, navíc bude často vát čerstvý vítr, který ještě sníží pocitovou teplotu,“ popsala výhled Honsová.

Studený vzduch začne do Česka přicházet v pondělí od severozápadu. Převládat bude velká oblačnost, místy s intenzivním deštěm, který bude odpoledne v nadmořských výškách od 500 metrů přecházet ve sníh. Zároveň se bude jednat o nejteplejší den týdne, v maximech naměříme 5 až 9 stupňů.

Teploty v úterý ráno se budou pohybovat mezi -2 až 2 stupni. Oblačnosti bude alespoň zpočátku méně, zato se ale na většině území dočkáme sněhových přeháněk. Na horách pak bude sněžit a mohou se tam tvořit sněhové jazyky. V nížinách do 300 metrů meteorologové čekají smíšené srážky. V odpoledních maximech naměříme 3 až 7 stupňů.

Sněžit může i o víkendu

Velká oblačnost bude převládat ve středu, kdy bude opět na většině území sněžit, v polohách pod 500 metrů nad mořem to bude déšť se sněhem nebo déšť. Ráno klesnou teploty od 1 do -3 stupňů a může se tvořit náledí, odpoledne vystoupají teploty na 2 až 6 stupňů. „Pocitově ale budeme pod bodem mrazu,“ varovala Honsová.

Podobné počasí jako ve středu bude panovat ve čtvrtek. Bude oblačno s občasnými sněhovými přeháňkami, které budou v nižších polohách smíšené. Ranní minima se budou pohybovat mezi 0 a -4 stupni Celsia, odpolední maxima mezi 2 a 6 stupni.

O něco méně srážek bude v pátek, kdy meteorologové očekávají oblačno a přechodně polojasno. Opět se mohou vyskytovat sněhové nebo smíšené přeháňky. Ráno bude 1 až -3 stupně, odpoledne 3 až 7 stupňů.

Podobný trend zřejmě vydrží i o víkendu, kdy má převládat oblačno až polojasno. Na horách bude sněžit spíš ojediněle, také v nížinách by se mělo objevit méně srážek. V maximech naměříme 3 až 7 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám