Hlavní obsah

Nezodpovězené otázky v případu střelby v Uherském Brodě

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po masové vraždě, kterou v úterý spáchal v Uherském Brodě 63letý Zdeněk Kovář, vycházejí na povrch stále nové informace. Událost komentuje policie, ministerstvo vnitra, samospráva i místní obyvatelé. Přestože zoufalý čin sebevražedného útočníka pomalu dostává zřetelné kontury, některé otázky nebudou možná beze zbytku objasněny nikdy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté před restaurací Družba

Článek

Jaký byl motiv?

Mohlo jít o dlouho připravovanou akci i náhlý zkrat. Kovář byl mnoho let nezaměstnaný, stěžoval si na poměry, svou ženu údajně vedl k tomu, aby vykřikovala z oken, že za komunistů bylo lépe.

V restauraci se mohl mstít na druhých za svůj vlastní životní neúspěch. Podle některých svědectví však mohlo jít i o zkrat, v den činu se měl kdosi posmívat jeho nemocné ženě. V průběhu střelby v restauraci ke svým obětem údajně nemluvil.

Proč si vybral restauraci Družba?

Stále pravděpodobnější se zdá, že Kovář konkrétní podnik předem vybraný neměl. Kolem poledne jich měl ve městě navštívit několik, na schodech jednoho z nich se potkal i s brodským starostou Patrikem Kunčarem.

Podle starosty byla tato restaurace téměř prázdná. Kovář tak patrně hledal podnik, kde bude více hostů. Také v Družbě si nejprve ověřil, jak je restaurace obsazena, a teprve napodruhé vstoupil se zbraněmi.

Podle některých svědectví mohl mít pro svou volbu i osobní důvod, restaurace Družba pro něj údajně představovala symbol nenáviděného Uherského Brodu. Přilehlý akvapark také patří k nejviditelnějším výdobytkům města z doby, kterou měl střelec spojenou se svým osobním pádem.

Proč policie vyčkávala se zásahem?

Otázku, která se nepochybně ještě víckrát vynoří, představuje samotná technika policejního zásahu na místě střelby. Ačkoli vedení policie jeho průběh posvětilo, diskutuje se stále o délce časového úseku, po který zásahová jednotka vyčkávala před restaurací Družba.

Komando do podniku vniklo skoro dvě hodiny po střelbě a zhruba hodinu a půl po telefonátu Kováře do televize. Pokud by na místě byla zraněná rukojmí, pro jejich záchranu by taková prodleva mohla mít fatální následky.

Podle ministra vnitra Milana Chovance policisté postupovali profesionálně, když zajistili okolí místa činu a s pachatelem vyjednávali. Podle ředitele zlínské policie Jaromíra Tkadlečka dala policie přednost vyjednávání s pachatelem právě s ohledem na bezpečnost rukojmí. Nikdo v té chvíli nevěděl, zda střelec nedrží v šachu přeživší, a ty případně bylo nutné ochránit. Obsadit podnik dřív by bylo podle něj hazardem.

Proč volal do TV Prima?

Před 13. hodinou vytočil Zdeněk Kovář číslo linky Krimi zpráv na TV Prima. Jeho slova o šikaně úřadů, kterou nikdo neřeší, a úmyslu řešit věc „po svém“ ještě ponechávala prostor pro naději, že lidé v restauraci doposud žijí.

Z časové mapy událostí toho dne přitom vyplývá, že všech osm obětí bylo již tou dobou po smrti. Přivolával novináře, aby vystoupil před kamerami, chtěl se pokusit o záchranu vyjednáváním? Nebo naopak chtěl, aby televize morbidní divadlo natáčela, či dokonce přímo zaznamenala jeho smrt?

Jakou roli hrála manželka střelce?

Byla to ona, s níž v posledních letech trávil prakticky veškerý čas. Podle jedněch o manželku trpící schizofrenií starostlivě pečoval, podle druhých ji týral a deptal.

Pro Kováře mohlo být náročné soužití s duševně nemocnou partnerkou stejnou zátěží, jako předchozí ztráta zaměstnání a společenského statusu. Mohla být tedy součástí motivu.

Stejně tak mohla být žena do činu zasvěcena a střelec se mohl mstít za celý pár. Bez partnera ženě hrozí, že skončí trvale v ústavní péči.

Selhali lékaři?

Zlínský policejní ředitel ve čtvrtek oznámil, že v únoru jeho podřízení požádali psychiatra a ošetřujícího lékaře o odborné vyšetření Zdeňka Kováře. Vedly je k tomu informace od uherskobrodské policie, patrně kvůli množícím se stížnostem na Kovářovo chování v místě bydliště.

O měsíc dřív si Kovář zažádal o prodloužení platnosti zbrojního pasu. Přestože rodina apelovala na obvodního lékaře, aby Kovářovi nevystavoval souhlasné potvrzení, ten je 14. ledna bez problému získal s jediným omezením, které se týká používání dioptrických brýlí.

Zlínští policisté muže obeslali minulý týden výzvou k předložení nového lékařského posudku. Na vyšetření už nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám