Hlavní obsah

Vláda ukončila vyjednávání s Evropskou komisí o služebním zákonu

Novinky, jas

Vláda dokončila vyjednávání s Evropskou komisí (EK) o podmínkách služebního zákona. EK ve čtvrtek potvrdila, že přijala slib českého kabinetu ohledně úprav a dokončení normy, jímž podmiňuje čerpání evropských fondů v letech 2014 až 2020. Oznámil to mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v lednu upozornila, že operační programy nebudou schváleny bez existence prováděcích předpisů ke služebnímu zákonu a časového harmonogramu jejich zavádění.

„Jsem rád, že vláda plní své závazky a krok po kroku úspěšně zavádí zákon o státní službě do života,” okomentoval čtvrteční rozhodnutí EK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ocenil zejména práci ministerstev vnitra a práce a sociálních věcí, které připravily zákon samotný, respektive způsob odměňování úředníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Očekávám, že stejně aktivně budou členové vlády postupovat při řešení zbývajících otevřených otázek tak, aby Evropská komise mohla co nejdříve potvrdit naše operační programy a řídící orgány mohly začít vyhlašovat první výzvy,“ dodal Sobotka, který dohodu stvrdí s šéfem EK Jeanem-Claudem Junckerem.

Služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, začal platit loni v listopadu a účinný je od 1. ledna letošního roku, u Ústavního soudu ho ale mezitím napadl prezident Miloš Zeman, podle něhož schvalovací proces zákona odporuje ústavním principům, a výhrady má i k některým jeho pasážím. Opakovaně kritizoval například vznik funkcí takzvaných politických náměstků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám