Hlavní obsah

K Babišovu boku míří jeho věrní

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Už v sobotu si ANO zvolí po půldruhém roce na sněmu kompletní vedení. Šéf Andrej Babiš vyzyvatele nemá, zato boj se může strhnout o místopředsedy a členy předsednictva. Na klíčová místa po Babišově boku mají nejlépe našlápnuto jeho věrní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Rozhodnuto se zdá být o prvním místopředsedovi ANO – měl by se jím stát šéf poslaneckého klubu, někdejší manažer z Agrofertu a Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek, který dostal ze 14 krajů osm nominací.

ANO si bude dále volit až čtyři řadové místopředsedy, není ale vyloučeno, že jich nakonec bude méně, aby se Babišovi hnutí příliš „nerozjíždělo“ pod rukama. Dobré šance dostat se do vedení má šéfka pražského ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která je vnímána jako ta, jež pro Babiše hlídá Prahu paralelně vedle primátorky Adriany Krnáčové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Otázka je u ministra obrany Martina Stropnického. Ten sice dostal jen dvě nominace a Babiš mu veřejně vyčetl, že se hnutí trochu vzdálil, neboť ho resort plně vytěžuje, ale je otázka, zda ho ANO pomine, když patří k nejviditelnějším a nejpopulárnějším tvářím.

Dvě nominace má i ministr životního prostředí Richard Brabec, pro kterého má Babiš jen slova chvály, poslankyně Radka Maxová (oba pracovali pro Babišův koncern) a poslanec Jan Volný, který je k Babišovi také loajální.

Lidé z krajů na okraji?

Lidé z krajů – jako například brněnský primátor Petr Vokřál nebo místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová – dostali jen jednu nominaci a podle všeho se do vedení nedostanou.

Takový názor zastává třeba politolog Tomáš Lebeda. „Nečekám, že by zespoda od členské základny došlo k razantním krokům. Ani k tomu není poptávka. Moc velká překvapení na sněmu také nečekám, protože si myslím, že je hnutí řízeno jinak, než je obvyklé u jiných stran,“ řekl Právu.

Personální revoluci od sněmu neočekává ani politolog Jan Bureš. „Největší šanci mají Babišovi blízcí. Babišovo slovo je v hnutí velmi silné a nikdo nemá v ANO takové postavení, aby s ním mohl jít do konfliktu. Navíc otevřené kontroverze by hnutí, kterému hrají do karet třeba průzkumy, jen poškozovaly,“ uvedl.

Politolog Milan Znoj si myslí, že Babiš bude na sněmu chtít prosadit takovou organizační strukturu hnutí, ve které si udrží rozhodčí slovo. „Určitě kolem sebe bude chtít vedení, které mu bude loajální a bude se na něj moci spolehnout. Proto Babiš udělá cokoli, aby jako prvního místopředsedu měl Faltýnka,“ řekl Právu.

Podle Znoje nebude mít lídr ANO problém své lidi do vedení prosadit, protože Babiš vytváří politický profil hnutí. Politolog je ale toho názoru, že Babiš se neobejde bez politicky přitažlivých tváří, a proto by nezavrhoval šance ministra Stropnického.

Bez zakotvení to nepůjde

Všichni tři politologové se ale shodují v tom, že s protestní rétorikou si vládní ANO už dlouho nevystačí a že se bude muset ideologicky vyprofilovat.

„Pokud ANO bude dlouhodobě ignorovat vnitřní diskuse o směřování a programových prioritách, bude to pro hnutí zničující. Středová politika sice může být krátkodobě pragmatická, ale ani ve světě nenajdeme mnoho úspěšných středových stran,“ podotkl Lebeda. Znoj tipuje, že ANO bude směřovat do pravého středu, ale vážnou diskusi na sněmu nečeká.

„Zatím si ANO vystačí s obecnou středopravicovou tezí, hnutí se bude snažit eliminovat českou pravici a zaujmout jejími tématy,“ dodal.

Podobného názoru je i Bureš. „Z úst představitelů ANO neuslyšíme slova o tom, že jsou pravicové hnutí. Takto jasně se zatím chtít vymezit nebudou, protože mají zájem třeba i o zklamané voliče soc. dem. či Úsvitu. Na druhou stranu Babiš ví, že zaniká ODS a že TOP 09 má černou budoucnost, proto bude chtít cílit na jejich voliče,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám