Hlavní obsah

Češi se nejvíc bojí terorismu a přistěhovalectví, ukázal vládní průzkum

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší strach mají obyvatelé České republiky z terorismu, informoval v pondělí státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. V Průzkumu společnosti Ipsos to podle něj uvedla bezmála třetina dotázaných.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Obavy z radikálního islámu v posledních týdnech v České republice vedly k několika protestům.

Článek

Data vycházejí z průzkumu společnosti, který se konal v lednu. Zahrnoval tedy i vývoj nálad po teroristických útocích v Paříži.

Terorismus podle něj označilo za největší hrozbu 32 procent lidí. Druhou nejobávanější hrozbou je přistěhovalectví, kterého se ale bojí skoro poloviční množství lidí (17 procent). Naprostá většina dotázaných, 80 procent, si myslí, že by se Česko mělo víc podílet na ochraně evropských hranic. Více než polovina lidí se dokonce domnívá, že by měla vzniknout společná evropská armáda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lepší vnímání členství v EU

Prouza na tiskové konferenci představoval také výsledky průzkumu týkající se vnímání Evropské unie českými občany.

„Výrazně se posunulo to, kolik lidí vnímá Evropskou unii pozitivně. Přes polovinu jich vnímá naše členství jako věc užitečnou a pozitivní, což je výrazný nárůst oproti roku 2012, kdy jsme tento výzkum dělali naposledy,“ zhodnotil Prouza.

Zatímco v roce 2012 vnímalo členství v EU pozitivně jen 30 procent lidí, nyní to bylo o 21 procentních bodů víc. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti za to může mimo jiné i fakt, že je u moci vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Doložil to na statistice, podle které si dvě třetiny lidí myslí, že je dnešní obraz České republiky v rámci EU lepší než za vlády Petra Nečase.

Reklama

Výběr článků

Načítám