Hlavní obsah

Teploty budou pozvolna stoupat. Ale bude pršet

Novinky, mif

Žádné dramatické výkyvy, místo toho meteorologové čekají v příštích čtyřech týdnech teploty odpovídající konci zimy a začátku jara. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu, se rtuť v teploměrech bude pohybovat nad nulou. Počasí však mohou pokazit nadprůměrné srážky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Počasí v příštích čtyřech týdnech tak bude teplotně odpovídat roční době,“ uvedli meteorologové ve výhledu.

Podle nich bude nadcházející měsíc jako celek teplotně průměrný, první týden v březnu však může být i teplotně slabě podprůměrný. Na konci února, tedy během nadcházejícího týdne, se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 1 a 7 °C. V noci však mohou teploty klesat až na -5 °C.

Odpolední teploty budou v některých dnech přesahovat 10 °C.
meteorologové

V druhé půlce března by se však rtuť v teploměrech měla postupně šplhat směrem vzhůru.

„Odpolední teploty zejména ve druhé polovině období (9. - 22. 3.) budou v některých dnech přesahovat 10 °C, rána však budou stále studená, kolem nebo i pod bodem mrazu,“ stojí ve zprávě meteorologů.

Začátek března proprší

Kdo by se však s příchodem teplejšího počasí chtěl vydat přivítat jaro prvními pikniky, bude nejspíše zklamán. Především první týden v březnu mohou být srážky nadprůměrné, v druhé polovině tohoto měsíce se však vrátí již k normálu.

„Srážkově očekáváme první dva týdny průměrné až nadprůměrné, třetí a čtvrtý týden srážkově průměrné,“ konstatovali meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 23. února do 22. března v letech 1981 až 2010 byla 2,7 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 40 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám