Hlavní obsah

Pokutu za nákup pušek pro armádu šéf ÚOHS zrušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj se rozhodl zrušit pokutu 75 000 korun, kterou úřad udělil ministerstvu obrany za údajně chybný nákup odstřelovacích pušek. Úředníci se budou muset případem znovu zabývat, ačkoliv resort již zakázku za necelých 100 miliónů korun zrušil, neboť pušky neprošly v armádních testech.

Foto: Michal Kvapil , Novinky

Nákup nových pušek měl mimo jiné srovnat používanou ráži se standardem NATO (ilustrační foto).

Článek

ÚOHS původně vadilo, že ministerstvo změnilo zadávací podmínky a neprodloužilo dostatečně lhůtu pro podání nabídek firem. Z podmínek vypustilo například požadavek na obal zbraně pro seskok padákem.

Právní posouzení případu ze strany Rafajových podřízených bylo ale chybné. Nově se mají zabývat také námitkami ministerstva a faktem, že resort od smlouvy se společností Meopta Systems odstoupil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidové noviny loni uvedly, že v kontrolních zkouškách nevyhověla střelná zbraň, naopak optické přístroje z produkce Meopty byly v pořádku. Nákup nových pušek měl jednak srovnat používanou ráži se standardem Severoatlantické aliance, ale hlavně nahradit dnes používané odstřelovací sovětské pušky Dragunov, konstrukčně vycházející ze 60. let.

Resort původně podepsal kontrakt na 238 pušek za 98,3 miliónu korun. Součástí dodávky měly být i denní a noční optoelektronické zaměřovače, soupravy náhradních dílů a nářadí pro údržbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám