Hlavní obsah

Příští týden se oteplí až na 11 stupňů

Aktualizováno

Příští čtyři týdny do 15. března budou teplotně průměrné až podprůměrné, uvedl v sobotu ve svém dlouhodobém výhledu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Příští týden bude teplo, až 11 stupňů Celsia. Naopak srovnatelně nejchladnější má být první březnový týden.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nadprůměrný má být nadcházející týden, zejména jeho závěr. Na čtvrtek avizují meteorologové až 9 stupňů Celsia, výhled od pátku do neděle pak hovoří o nejvyšších denních teplotách v rozmezí 6 až 11 stupňů.

Následující dva týdny budou teplotně průměrné až podprůměrné, první březnový týden pak podprůměrný.

„Průměrné týdenní maximální teploty se budou pohybovat po většinu (čtyřtýdenního) období kolem 5 °C, na konci období již kolem 8 °C. Průměrná týdenní minimální teplota bude v prvním týdnu kolem 0 °C, v ostatních týdnech kolem -2 °C,“ uvedli meteorologové.

Průměrná teplota v ČR pro období od 16. února do 15. března je 1,6 stupně Celsia.
Nejtepleji bylo v roce 1990, a to 5,8 stupně.
Nejchladněji - minus 4,3 stupně Celsia - bylo v roce 1987.

Z hlediska srážek má být zmíněné čtyřtýdenní období průměrné až lehce nadprůměrné. „Relativně nejvíc atmosférických srážek by mohlo spadnout v týdnu od 2. do 8. března 2015 s průměrným týdenním úhrnem kolem 10 mm, vzhledem k dlouhodobému průměru. Naopak nejméně srážek vychází na poslední týden období,“ ohlásil ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro období od 16. února do 15. března činí 38 mm.
Nejvíce v tomto období napadlo v roce 2000 - 84 mm, nejméně v roce 1991 - 3 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám