Hlavní obsah

Zemřel válečný veterán Vasil Korol, bylo mu 92 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 92 let v sobotu zemřel válečný veterán Vasil Korol. Sdělil jeho syn Michal Korol s tím, že zemřel po krátké nemoci v Ústřední vojenské nemocnici. Korol se za druhé světové války účastnil bojů u Kyjeva i karpatsko-dukelské operace, v níž přišel o pravou ruku. Za své hrdinství dostal mnoho vojenských vyznamenání, která mu předloni ukradli zloději. Byl mu také propůjčen Řád Bílého lva.

Foto: Michal Doležal

Vasil Korol.

Článek

Major Korol uprchl po nacistické okupaci Československa do Sovětského svazu. Tam byl zatčen a prošel útrapami sibiřských pracovních táborů. V roce 1943 byl propuštěn a vstoupil do řad československé armády. Jako dělostřelec se účastnil bojů u Kyjeva, karpatsko-dukelské operace a řady dalších bitev. Po válce byl v roce 1949 z armády propuštěn, byl členem Československé obce legionářské.

"Já jsem prožil nejenom Duklu, byl jsem tři roky na Sibiři, kde bylo 40 stupňů mrazu. Do Buzuluku jsem přišel, tam brali každého. Ale tam (nás) dávali na váhu a já jsem měl 20 roků a vážil jsem 43 kilo, tak mě nevzali," vzpomínal před dvěma lety Korol.

Válečná vyznamenání Korolovi ukradli zloději v létě 2013 přímo v domově pro válečné vysloužilce. Do jeho pokoje se tehdy dostali pod záminkou opravy toalety. Mezi odcizenými bylo vyznamenání od prezidenta Václava Havla, ale také ruské, polské a ukrajinské vyznamenání. Nové medaile mu ministerstvo obrany a Československá obec legionářská předaly na podzim téhož roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám