Hlavní obsah

Politici i soudci už mají jasno, kolik budou letos brát

Právo, ada, nig

Politici i soudci už znají svůj letošní plat. V pátek totiž vyšlo ve Sbírce zákonů sdělení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), ve kterém je stanovena platová základna pro výpočet letošních platů ústavních činitelů, tedy poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců Ústavního soudu, šéfů některých státních orgánů a také soudců a státních zástupců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Ministerstvo potvrdilo, že pro letošní rok se platy politiků budou odvíjet od 56 814,75 Kč, soudců od 75 753 a státních zástupců od 68 177,70 Kč. U soudců je to o 4,7 tisíce více, u státních zástupců je navýšení téměř o 4,3 tisíce a u politiků rozdíl proti loňsku dělá přes 3,5 tisíce korun.

Nejnižší měsíční příjem poslance a senátora tak proti loni schválenému platovému zákonu vzroste o 5700 korun hrubého měsíčně. V případě ministra o 8400 korun, premiéra 11 600 a prezidenta o 24 700 korun. Jde o součet platu a náhrad.

Soudce okresního soudu s menší než pětiletou praxí, a tedy s nejnižším platem, by měl místo současných 62 500 hrubého brát 66 700 Kč. Nejvyšší plat v obecném soudnictví, který bere soudce vrchního soudu s více než třiceti lety praxe, by měl poskočit z 130 700 na 139 400 Kč.

Stát tak napravuje špatný výpočet, který uplatňoval uplynulých dvanáct let. Ke změně vládu přinutilo nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl jedné brněnské soudkyni domáhající se doplacení platu za špatné stanovení platové základny a protiústavně snížené platy v letech 2011 a 2012. I když MPSV trvalo na tom, že počítalo platovou základnu správně, a rozhodnutí NS kritizovali i někteří politici, vláda se rozhodla jeho dikci částečně vyhovět.

Politici už v příští výplatě

Napomohla tomu i dohoda státních orgánů se zástupci justice, podle níž se soudci vzdají části nároků, které jim přiřkl NS, a spokojí se s vrácením rozdílu v platových základech za poslední tři roky. Vyrovnání se tak dočkají v červnu, tedy v květnové výplatě.

Politici dostanou vyšší plat podle nového výpočtu jen od ledna 2015, zato ho najdou již v příští výplatě. Výplatní termín za leden již nestihnou, protože proběhl 7. ledna. „Sdělení o výši platové základny vyšlo sice až nyní, ale je platné od začátku roku. Nyní je to věcí mzdových účtáren, které by měly ten rozdíl doplatit nejspíš v příští výplatě,“ řekla Právu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám