Hlavní obsah

Zlevněný roční kupón pražské MHD má platit od července

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Roční kupóny na městskou hromadnou dopravu by mohla Praha zlevnit na 3650 korun od července. V úterý mají záměr projednat pražští radní, potvrdil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Nyní lidé platí 4750 korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zlevnění jízdného vychází z koaliční dohody mezi vládnoucími ANO, ČSSD a Trojkoalicí (strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Kompenzace pro cestující, kteří si roční kupón již koupili, město nechystá, vyplývá z materiálu pro radu.

Pod dvou letech chce město projekt levnějšího jízdného vyhodnotit, zda se vyplatí. Praha chce na nižší cenu přilákat do MHD více cestujících, a ulevit tak přetížené automobilové dopravě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Riskují ztrátu stovek miliónů

Zástupci koalice se zlevněním inspirovali ve Vídni, která v roce 2012 snížila roční cenu kuponu ze 449 euro na 365 euro (asi 10 100 Kč). Sleva prý přilákala do MHD o 100 000 cestujících více, když do té doby jich jezdilo s ročním kuponem asi 400 000.

Pokud by Praha nepřilákala více cestujících, klesly by ročně příjmy dopravního podniku (DPP), potažmo Prahy, o několik stovek miliónů korun. Předběžné odhady jsou zhruba 400 miliónů korun. DPP ročně na ročních kupónech získá přibližně 800 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám