Hlavní obsah

Okamura a odpadlíci z Úsvitu se přetahují o Jiřího Janečka

Právo, Jan Martinek

Nečekaně bohatou nevěstou se v posledních dnech stal Jiří Janeček, bývalý radní za ODS a dnes předseda marginální OK strany. O podporu předsedy strany, jejíž volební výsledek v posledních volbách začínal nulou, se nyní ale přetahují dva subjekty: na jedné straně Tomio Okamura, na druhé straně deset odpadlíků z jeho hnutí Úsvit, kteří si chtějí založit vlastní stranu.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jiří Janeček

Článek

Deset poslanců Úsvitu pod vedením předsedy klubu Marka Černocha totiž velmi stojí o spolupráci s francouzskou Národní frontou, ke které má Janeček „klíče“.

A Janeček to, zdá se, hraje na obě strany: podepsal se pod společné tiskové prohlášení s Tomiem Okamurou a Radimem Fialou (poslancem, který se k odpadlíkům nepřidal), ve kterém oba deklarují zahájení práce na společné platformě, na druhé straně ale ujišťuje o své podpoře i Černochovu skupinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Plně podporuji iniciativu poslance, předsedy poslaneckého klubu Marka Černocha. Jeho politické rozhodnutí umožňuje vznik nového silného euro-realistického subjektu, který bude konečně schopen prosazovat ochranu národních zájmů. A jsem rád, že k tomuto politickému rozhodnutí dospěl Marek po našem společném jednání se zástupci Front National,“ napsal Janeček v prohlášení.

Ve středu také poslal deseti poslancům Úsvitu SMS, ve které jim napsal, že by se rád zúčastnil jednání jejich klubu. „Potvrzuji, že platí mé prohlášení o spolupráci,“ napsal Janeček poslancům.

Na čtvrteční zasedání poslaneckého klubu ale nakonec nedorazil. Právu vysvětlil, že nepřišel proto, že předseda Černoch onemocněl.

„Spolupráce s Markem Černochem nadále probíhá. Dnes jsem měl dorazit na jednání jejich klubu, zrušilo se to jen proto, že pan Černoch je nemocný,“ řekl Právu Janeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám