Hlavní obsah

Karlovarská krajská koalice KSČM a ČSSD se rozpadla

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, vor

Koalice sociálních demokratů a komunistů ve vedení Karlovarského kraje po dvou letech spolupráce skončila. Strany se nedohodly na jméně nového hejtmana ani na tom, že by se funkce prvního náměstka přesunula z KSČM na zástupce ČSSD.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Josef Novotný (ČSSD), který rezignoval na post karlovarského hejtmana.

Článek

Jakuba Pánika, kandidáta ČSSD na post hejtmana, komunisté od počátku odmítali. Nesouhlasili ani s posledním návrhem ČSSD, aby první náměstkyni hejtmana Evu Valjentovou (KSČM) nahradil náměstek Martin Havel (ČSSD).

„Nechtěli jsme ustupovat a být jen do počtu,“ vysvětlila Valjentová. Sociální demokraté na to reagovali odchodem z koalice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Karlovarská krajská rada je devítičlenná. Dosud v ní měla pět míst KSČM a čtyři ČSSD.

Z rady na vlastní žádost odešli Martin Havel a Petr Navrátil z ČSSD.  Zastupitelé potom odvolali komunistického náměstka pro školství Václava Sloupa, který byl v minulosti terčem kritiky kvůli své minulosti. V radě tak zůstalo pět lidí. Je sice usnášeníschopná, ale podle Valjentové žádná významná rozhodnutí dělat nebude.

Pokud nebude zvolen nový hejtman do konce srpna, rozpustí podle zákona ministr vnitra současné krajské zastupitelstvo. Poté může vyhlásit nové volby.

KSČM odmítá Pánika kvůli tomu, že byl před lety vyšetřován kvůli machinacím s evropskými dotacemi. Policie ale případ odložila, protože se nepodařilo obvinění prokázat.

Ve 45 členném krajském zastupitelstvu má KSČM 14 zastupitelů, ČSSD o jednoho méně, po pěti ODS a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst a po čtyřech TOP 09 STAN a Alternativa.

Reklama

Výběr článků

Načítám