Hlavní obsah

Sobotka dostal nominaci Pelikána, chce se s ním sejít

Novinky, jas
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý obdržel od hnutí ANO nominaci na nástupce končící ministryně Heleny Válkové (ANO). Podle očekávání jde o jejího dosavadního náměstka Roberta Pelikána.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Pelikán

Článek

Sobotka uvedl, že do konce týdne by se chtěl s Pelikánem sejít. Podobné přání vyslovil podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i prezident Miloš Zeman. Ten je momentálně na zahraniční cestě  v Jordánsku a Spojených arabských emirátech.

Válková v úterý oznámila, že rezignuje k 1. březnu. [celá zpráva]

Babiš zdůraznil, že ministryně nebyla odvolána, ale sama se rozhodla odejít. Podle jeho slov udělala pro resort maximum možného.

Kritici Válkové vyčítali personální politiku v resortu a spory o podobu  připravovaného zákona o státním zastupitelství. Babiš uznal, že Válková není manažerkou, ale spíše odbornicí a pedagožkou. Za odvedenou práci jí poděkoval.

Chce se zaměřit na exekutory

Pelikán odpoledne řekl, že prioritou na ministerstvu je problematika exekutorů, insolvencí a také nový zákon o státním zastupitelství.

Řekl, že Válková neodchází proto, že by selhala, ale proto, že se cítí unavená.

"Uf. Je to pro mě samozřejmě obrovská výzva, velké vyznamenání a zároveň velká obava z toho, zda dovedu naplnit očekávání," řekl pětatřicetiletý Pelikán.

Reklama

Související témata:

Související články

Válková předala Babišovi rezignaci

Ministryně spravedlnosti skončí ve své funkci k 1. březnu. Oznámil to v úterý šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Uvedl, že se jednalo o rozhodnutí Válkové, na kterou...

Výběr článků

Načítám