Hlavní obsah

Válková předala Babišovi rezignaci

Novinky, Václav Lang
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti skončí ve své funkci k 1. březnu. Oznámil to v úterý šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Uvedl, že se jednalo o rozhodnutí Válkové, na kterou prý hnutí nijak netlačilo. Zároveň však naznačil, že při vedení resortu byla málo důrazná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

„Nebyla odvolaná, ale sama podala demisi,“ odmítl domněnky o nátlaku z hnutí ANO jeho šéf Andrej Babiš, který Válkovou pochválil za vedení resortu a poděkoval jí.

Zároveň jí však vytkl malou razantnost ve funkci. „Paní Válková je pedagožka, je odbornice na trestní právo, a není manažerka. Má přátelský přístup a samozřejmě ministr musí resort řídit, takže si musí postavit tým a dávat úkoly, snažit se přesvědčit lidi pod sebou, aby vykonávali úkoly,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O manažerské selhání se ale podle něj u Válkové nejednalo. „Paní ministryně v podstatě řídila ten resort, ale možná bylo potřeba víc důrazu. Samozřejmě se snažila komunikovat se všemi, každého chtěla vyslechnout, ale v určitých chvílích bylo třeba rozhodnout a odrazit všechny vlivy, které na ni útočily ze všech stran,“ naznačil.

Pelikán zamíří za Zemanem

Babiš zároveň podotkl, že Válková dopředu avizovala, že ministryni nechce dělat dlouho. „Šla do funkce s limitovaným obdobím,“ řekl.

Válková se úterních jednání nezúčastnila, neboť ji postihl zápal plic. Babiš už za ni má náhradníka, stávajícího náměstka ministerstva spravedlnosti Roberta Pelikána. Ten by měl jít po návratu prezidenta Miloše Zemana z Jordánska za hlavou státu na Hrad.

Podle Babiše bude mít Pelikán za úkol napravit stávající stav, kdy české justici chybí dlouhodobá koncepce.

Stávající ministryně spravedlnosti podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka požádala o to, aby mohla v rámci Poslanecké sněmovny působit v bezpečnostním a ústavně právním výboru. Poslanci to prý jednoznačně podpořili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám